Közélet

A régióban nő a születések száma, nálunk ez is csökken

A régióban nő a születések száma, nálunk ez is csökken

2023. október 30., hétfő
A régióban nő a születések száma, nálunk ez is csökken

Csongrád-Csanád hosszú ideje romlik egyre több mutatóban, főleg az ipari termelésben mutat mélyrepülést, de demográfiailag is egyre rosszabb számokat produkál. A népszámlálás adatai alapján számoltunk be arról, hogy Szegeden átlag alatti a gyermekek száma, a szomszédos települések mindegyike előzi ebben Szegedet. A KSH lejújabb adatai alapján pedig tovább romlott a helyzet.

Az év első 9 hónapjában 2448 gyermek született a vármegyében, amely 4 százalékkal marad el az előző év azonos időszakához képest. Ezzel ellentétben a kisebb lakossággal bíró Békés vármegyében 2006 gyermek született, amely arányaiban is magasabb, mint a Csongrád-Csanád a vármegyei szám. Magukhoz mérten ez 8 százalékkal több, mint tavalyi időszakban.

Lakkosságarányt tekintve Bács-Kiskun vármegye ebben is az éllovas, ahol 3415 csecsemő jött a világra. Ez esetükben 1,2 százalékos javulás.

SzületésekVáltozásÖsszlakosság (2022)
Bács-Kiskun3415 +1,2%495 318
Békés2006 +8%315 222
Csongrád-Csanád2448 -4%391 184

A KSH nem részletezi településszinten a születéseket, azonban a népszámlálást alapul véve Szeged ennél is rosszabbul állhat.

Emlékezetes, a gyermekkorúak (0–14 évesek) létszáma, népességen belüli országos aránya 14,5% volt, amelytől Szeged messze elmaradt a 12,1%-kal. A népszámlálásból az is tisztán látszik, hogy családosok, illetve a családot alapítani tervezők jelentős része elhagyja Szegedet: Kübekházán a gyermekkorúak száma 18,3%, Újszentivánon 17,9%, Deszken 17,6% és az összes szomszédos település minimum eléri az országos átlagot, rendszerint jelentősen felül is múlva.

A kivándorlás súlyossága pedig abból is látszódik, hogy Szeged 8 év alatt 9 ezer fővel csökkent, amely miatt Szegeden egy választókerülettel kevesebb lesz jövőre. Ugyanezen idő alatt a szomszédos települések pedig gyarapodni tudtak.

https://szegedma.hu/2023/03/8-eve-vesztette-el-szeged-a-vonzerejet

Borítókép: Török János/DM

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.