Közélet

A legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Brüsszelben

A legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Brüsszelben

2023. október 17., kedd
A legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Brüsszelben

Két svéd állampolgár volt az áldozat, akik belga sajtóértesülések szerint futballszurkolók voltak. A Belgium-Svédország Európa-bajnoki selejtező mérkőzés félbeszakadt. A találkozó 1-1-es állásnál, a szünetben a svéd válogatott kérésére nem folytatódott, a belgák elfogadták a döntést. Az incidens helyszínétől nagyjából öt kilométerre található Heysel Stadionban tartózkodtak a csapatok és a szurkolók.

A belgiumi válságközpont tájékoztatása szerintBrüsszelben a legmagasabb - négyes szintre - emelték a terrorkészültséget.

Az Albániában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök szerintBrüsszelt iszlamista terrortámadás érte. Egy belga lap szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy az elkövető a lövések leadása előtt azt kiállította, hogy Allahu Akbar.

Az interneten megjelent egy videófelvétel is az állítólagos elkövetőtől, melyben a következőket mondja: "Nevem Abdesalem Al Guilani és Allah harcosa vagyok. Az Iszlám Államtól (dzsihadista szervezet) vagyok. Szeretjük, akik szeretnek minket, és gyűlöljük, akik gyűlölnek minket. A vallásunkért élünk és azért is halunk meg. Alhamdullilah. Testvéretek a muszlimok nevében állt bosszút. Három svédet öltem meg eddig. Alhamdullilah. Igen, három svédet".

A hatóságok gyorsan kiérkeztek a helyszínre és haladéktalanul lezárták a környéket -még késő este adta a tájékoztatást Ilse Vande Keere rendőrségi szóvivő.

A belga hírügynökség szerint egyelőre nem volt őrizetbe vétel az ügyben.

Hajtóvadászatot indítottak az elkövető kézre kerítése érdekében - jelentette be Annelies Verlinden belügyminiszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.