Közélet

506 éve indult útjára a reformáció

506 éve indult útjára a reformáció

2023. október 31., kedd
506 éve indult útjára a reformáció

Ma van areformációemléknapja, amikor világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes, areformációelindítója a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

A KDNP közösségi oldalán felhívta a figyelmet, a reformációs mozgalom a magyar történelemben is máig ható változásokat indított el.

X. Leó pápa 1520-ban kiadott bullájában kiközösítette Luther Mártont, aki a pápai oklevelet nyilvánosan elégette, és kijelentette, hogy szakít a katolikus egyházzal. Az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus, míg a Kálvin János vezette irányzat a református felekezet alapja.

Országszerte ünnepségeket tartanak a protestáns gyülekezetek. A központi megemlékezést a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezi, amely délután 5-kor kezdődik Budapesten aReformációi emlékparkban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.