Közélet

Több mint száz bortermelő lesz jelen a Bor téren

Több mint száz bortermelő lesz jelen a Bor téren

2023. szeptember 11., hétfő
Több mint száz bortermelő lesz jelen a Bor téren

Több mint száz bortermelő várja szerdától a helybélieket és a városba érkező turistákatSzegeden a Bor tér elnevezésű gasztronómiai fesztiválon - tájékoztatta a szervezőSzegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-t.

Rácz Attila elmondta, hogySzegeda legnépszerűbb magyarországi úti célok élmezőnyében szerepel, ehhez pedig szükség van a színvonalas gasztronómiai fesztiválokra is.

Szegednapjához kapcsolódva három évtizede szerveznek májusban borfesztivált a Széchenyi téren, a tavaszi seregszemle a vidék legnagyobb ilyen rendezvénye. Aszegedi borfesztiválok története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, a városban 1910-ben és 1912-ben országos mezőgazdasági és szőlészeti kiállítást rendeztek. A korabeli beszámolók szerint e vásárok voltak az első, amikor a minősítést végző szakemberekből álló zsűri mellett a nagyközönség is megkóstolhatta a termelők borait.

Az immár tizenegyedik alkalommal megszervezett Bor tér egyedi hangulatú helyszínen kínál lehetőséget arra, hogy a vendégek ismerkedjenek a borászok remekeivel. Aszegedi fesztiválnyár záró rendezvényén idén 108 pincészet várja a borértőszegedieket. A borászok mellett pálinkaházak és vendéglátósok is kitelepülnek, valamint a kézműves kiállítók is színesítik termékeikkel a fesztivált. A szomszédos Aradi vértanúk terén hat borászat mellett két kisüzemi sörfőzde és egy francia olvasztott sajtos ételkülönlegességeket készítő vendéglátós várja a vendégeket.

A Bor tér a kezdetektől fogva ingyenesen látogatható, és nincs kötelezően megvásárolandó üvegpohár. A szervezők a fesztivál környezeti lábnyomát csökkentendő már 2019-ben kivezették a műanyagpoharat a Dóm térről, bort csak üvegpohárból lehet fogyasztani. Erre kétféle verzióval, egy 480 ml-es Bor tér emblémás pohárral és egy 350 ml-esSzegedcímeres, visszaváltható pohárral készülnek.

Idén is mindenhol Festipay kártyával vagy a saját bankkártyájukkal, illetve az ahhoz kapcsolódó okos eszközükkel fizethetnek a vendégek.

Szerdán este a belvárosból induló szüreti felvonulással kezdődnek a programok. A Dóm téren öt napon át két kisebb színpadon a borozáshoz illő zenét játszó formációk - többnyire dzsessz- és blueselőadók - szórakoztatják a vendégeket. Az idei rendezvény újdonsága, hogy szerdán, a megnyitó után a fesztiválon tartják a Szent Vince Borrend új tagjainak avatását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.