Közélet

Szijjártó Péter: Ez a stratégiai összekapcsolódások időszaka Magyarország és Szerbia között

Szijjártó Péter: Ez a stratégiai összekapcsolódások időszaka Magyarország és Szerbia között

2023. szeptember 30., szombat
Szijjártó Péter: Ez a stratégiai összekapcsolódások időszaka Magyarország és Szerbia között

A külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban szólalt fel.

Magyarország és Szerbia együttműködésében a mai a stratégiai összekapcsolódások időszaka mind az energetika, mind a közlekedés terén

- közölte Szijjártó Péter.

A tárcavezető arról számolt be, hogy Európa súlyos válságokkal néz szembe, és ezek közül kiemelkedik az energiaellátás krízise, így azok érezhetik magukat biztonságban, akik a lehető legtöbb ponton össze tudnak kapcsolódni szomszédaikkal a szükséges energiahordozók biztosítása érdekében. Kiemelte, hogy a felek "jól állnak" a térségben az egyedi közös földgázkereskedelmi vállalat elindításával, amelyet be is jegyeztek.

Ez energiaellátásunk biztonsága szempontjából fontos előrelépés, hiszen gyakorlatilag a szerb-magyar gázbeszerzéseket, a szerb-magyar földgáz kereskedelmet össze tudjuk hangolni, és a két ország piaca már sokkal érdekesebb a nemzetközi szereplők számára is, a két ország piaca nagyobb, mint a kettő külön-külön. Így ez nagyon fontos energiastratégiai biztonságot ad számunkra

- jelentette ki.

Végezetül a miniszter arról is beszámolt, hogy a stratégiai összekapcsolódások a közlekedést is érintik. Ezzel kapcsolatban jó hírnek nevezte azt, hogy október 24-től már megindulhat a személyszállítás a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonalon is. Az itt közlekedő személyvonatoknak körülbelül 1 óra 15 perces menetidővel kell számolni, de ez majd jelentősen csökkenhet, ha végre nem kell megállni határellenőrzésre. Hozzáfűzte, hogy abban sikerült megállapodni, hogy egy helyszínen fog zajlani a határellenőrzés, Magyarországon, ahol a két állam határőrei együtt fognak dolgozni a várakozás lerövidítése érdekében.

Tehát ez egy versenyképes, jó közlekedési lehetőség lesz a határ mentén élőknek

-emelte ki a külügyminiszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.