Közélet

Orbán Viktor: Nem fogadjuk el, hogy brüsszeli bürokraták döntsenek Magyarországról

Orbán Viktor: Nem fogadjuk el, hogy brüsszeli bürokraták döntsenek Magyarországról

2023. szeptember 25., hétfő
Orbán Viktor: Nem fogadjuk el, hogy brüsszeli bürokraták döntsenek Magyarországról

Az Országgyűlés Orbán Viktor felszólalásával vette kezdetét. Először jelentést tett a tavaszi ülésszak óta eltelt időről: Magyarország sikeresen megrendezte az ország legnagyobb sporteseményét, az atlétikai világbajnokságot. Tanúbizonyságot adtunk arról ismét, hogy a világ legjobbjai közé tartozunk a nemzetközi események lebonyolításában - fogalmazott a kormányfő.

Emlékeztetett, energetikai együttműködést kötött hazánk Törökországgal, Azerbajdzsánnal, valamint Katarral annak érdekében, hogy fenntartsák az energiabiztonságot az energetikai világpiac felfordulása ellenére.

Brüsszel úgy döntött, hogy leválasztják Európát az orosz energiahordozókról. Ez ellentétes Európa érdekeivel, így Magyarország érdekeivel is, de most nincs elegendő erőnk, hogy ezt megakadályozzuk"

- mondta Orbán Viktor. Majd részletezte az együttműködéseket: A gázellátás fele már a Török Áramlaton keresztül érkezik, valamint megkezdődött az azerbajdzsáni gáz szállítása is Magyarországra. Felhívta a figyelmet, a világ versenyt fut a katari energiáért, amelyért Magyarország is versenybe szállt.

Az éves gázfogyasztás 60 százaléka már a tározókban van

- tájékoztatott a miniszterelnök. Kiemelte, a nyáron a megújuló energiaforrásokban is jelentős előrelépést tett Magyarország. Átvizsgálták az elektromos rendszert, körülhatárolták a területek, ahova nem tudnak napelemeket befogadni. Az átvizsgálás eredményét biztatónak nevezte,

a rendszer tekintélyes részét megnyithatják, és az elszámolási viták rendezése után be tudják fogadni a lakossági napenergiát

- fogalmazott.

Felhívta arra is a figyelmet, Magyarország 1990 óta úgy csökkentette szén-dioxid-kibocsátását, hogy közben növelte gazdasági teljesítményét. A miniszterelnök szerint a sors és a fejetlen zöld politika fintora, hogy máshol szénerőműveket nyitnak, miközben Magyarország a klímabajnokok sorába tartozik.

A kormány célja, hogy ütőképes legyen a Magyar Honvédség és világszínvonalú legyen a magyar hadiipar

Európa militarozálódik és Magyarországnak alkalmazkodnia kell - jelentette ki a kormányfő. Hangsúlyozta, most fejeződött be Budapesten a NATO innovációs hete, amely innovációs mechanizmusnak hazánk alapítója. Jelezte, idén már négyezren kötöttek szerződést a honvédséggel és folytatják a toborzást. Ezen felül egy német-izraeli-magyar együttműködés keretében hamarosan becsatlakozunk a harci drónok gyártásába.

Az ukránok becsaptak minket

Mondjuk ki őszintén: becsaptuk bennünket - fogalmazott Orbán Viktor az ukrán gabonával kapcsolatban. Emlékeztetett, az ukrán gabona azért kapott áthaladási engedélyt az EU területén, köztük Magyarországon keresztül is, mert azt állították Afrika éhezik és az ukrán gabonával enyhítenék a helyzetet.

Azonban nem vitték tovább, itt értékesítették a kétes minőségű ukrán gabonát, kiszorítva a jó minőségű magyart.

A kormány elérte a beszállítási tilalmat, de szeptemberben ezt feloldották a brüsszeli bürokraták. Most ismét olcsó, bizonytalan minőségű gabonával árasztanák el a piacot, amely tönkreteszi a gazdaságot.

Magyarország, Lengyelország és Szlovákia 23 mezőgazdasági termékkel szemben hozott behozatali tilalmat.

Arra szólítjuk fel Brüsszelt, hogy álljon ki a közép-európai tagállamok között és ne árulja el Magyarországot se"

Amíg sanyargatják a kárpátaljai magyarokat, nem támogatjuk Ukrajnát

Orbán Viktor kitért arra is, hogy a kárpátaljai Munkácson az iskola új vezetése megtiltotta, hogy a tanévnyitón elénekeljék a magyar himnuszt, valamint a nemzeti színeket is betiltották.

Az ukránok évek óta sanyargatják a magyar iskolákat. Ukránná akarják őket alakítani, és ha ez nem megy, be akarják őket zárni. Ukrajnát semmilyen kérdésben sem támogatjuk a nemzetközi életben, amíg vissza nem állítja azokat a törvényeket, amelyek garantálták a kárpátaljai magyarok jogait"

- hangsúlyozta.

Év végére biztosan egy számjegyű lesz az infláció

A kormány továbbra is eltökélt, hogy év végére egy számjegyűre törje le az inflációt. Hozzátette, ez nem a kormány, hanem a Jegybank feladata lenne, de az nem tudott vele megbirkózni, ezért átvette tőle a kormány a terhet és a felelősséget.

A tervünk működik. Szeptemberben 12 százalék körüli, év végéig biztosan 10 százalék alatti lesz az infláció. Ha az üzemanyagárakat a kereskedők nem tudják vagy nem akarják kordában tartani, akkor ismét be fogunk avatkozni"

- szögezte le.

Elmondta azt is, a Jegybank komoly adósságot halmozott fel az elmúlt években. Az összeg kifizetésére képes a költségvetés, de ehhez jelentős összegeket kéne elvonni más részektől, ezért azt javasolja, hogy egy törvénymódosítással mentsék meg a Jegybankot.

A kormány döntéseket hozott annak érdekében is, hogy érdekeltté tegyük a megtakarítással rendelkező magyarokat, hogy megtakarításaikat fektessék a állampapírba, ez hasznos a költségvetés számára és hasznos azoknak is, a megtakarított pénzzel rendelkezőknek is, mert a hitelekért fizető kamatokat nem a külföldi hitelezőknek, hanem a magyaroknak adjuk oda"

- indokolta.

Jelenleg a magyar államadósság kétharmada magyarok kezében van. A teljes államadósság 24 százalékát pedig a magyar háztartások tartják a kezükben.

Senkit sem fogunk visszakényszeríteni a háborúba

Magyarország hiába tesz meg mindent a béke érdekében, az orosz-ukrán háború folytatódni fog - mondta a miniszterelnök. Hozzátette, továbbra is azonnali tűzszünetet és béketárgyalást sürget. Kiemelte,

Akik a háború elől ide menekültek, biztonságot kaptak. A magyar kormány az ősszel sem fogja teljesíteni az ukrán kormány kérését és senkit sem fogunk visszakényszeríteni a háborúba."

Nem migránstábor, meg migránsgettó kell, hanem határőrizet

Orbán Viktor kiemelte, európai megoldás csak akkor lesz, ha Brüsszelben megértik, hogy csak az léphet az EU területére, akinek a kérelmét elbírálták. Emlékeztetett, egyetlen szerződést sem írt alá Magyarország, amiben migránsok befogadásáról szó lett volna.

Felhívta a figyelmet, nehéz idők előtt állunk, mivel még az EP-választás előtt ránk akarják erőltetni a migránspaktumot.

Más követelések is érkeztek Brüsszelből

Nem fogadjuk el, hogy brüsszeli bürokraták döntsék el, hogy mekkora legyen az energia ára Magyarországon, de azt sem fogadjuk el, hogy az extraprofitadót kivezessék"

- jelentette ki. Orbán Viktor csak akkor tartja lehetségesnek a kamatstop kivezetését, ha az infláció és vele együtt a kamatok jelentősen csökkennek.

Megszorításokról szó sem lehet. A rezsivédelmet meg kell tartani, a nyugdíjakat emelni kell, oda kell adni a nyugdíjasoknak azt az összeget, amivel magasabb lesz az infláció a vártnál, és az év végéig egyensúlyba kell hozni a béreket az árakkal, hogy 2024-ben a gazdaság és a bérek is újra növekedésnek induljanak"

- szögezte le.

Hozzátette azt is nem adhatunk szabad kezet a multinacionális cégeknek, hogy újra szabadon emeljék az árakat az egekbe az extraprofitért.

Brüsszel a magyaroknak járó pénzt sem adja oda, de közben pénzt követel Magyarországtól

Orbán Viktor kiemelte, Magyarország könnyedén teljesíteni tudja az idei költségvetési célt, amennyiben Brüsszel nem gáncsolná őket.

Brüsszel 3 milliárd euróval tartozik Magyarországnak, miközben a kormány eleget tett a befizetési kötelezettségének.

Emlékeztetett, ezen felül Brüsszel azt is elvárja, hogy járuljanak hozzá az EU költségvetésének módosításához, annak érdekében, hogy Ukrajnának újabb milliárdokat tudjanak folyósítani.

Azt akarják, mi is szálljunk be a háborúba, szállítsunk fegyvert és adjunk, adjunk még több pénzt Ukrajnának, de legalábbis járuljunk hozzá, hogy a mi pénzünket odaadhassa nekik

- fogalmazott.

Magyarország nem engedi, hogy bárki korlátozza függetlenségét és szuverenitását

Magyarország nem tartozik a jawohl országok klubjába - húzta alá a miniszterelnök. Magyarország nem engedi, hogy bárki korlátozza függetlenségét és szuverenitását. Nem csak a józan és a történelmi tapasztalatok miatt, hanem azért, mert az Alaptörvény nem engedi ezt, sőt, határozottan tiltja - hangsúlyozta.

Orbán Viktor kiemelte: a gazdasági követeléseiket nem fogadhatjuk el, hogy visszatereljék az országot a Gyurcsány-korszakba, amibe kis híján az egész ország belegebedett.

Nem kérünk ebből, elég volt ebből egyszer is.”

Borítókép: MTI/Máthé Zoltán

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.