Közélet

Egyre durvább a helyzet a déli határon, de van akik ezt nem veszik észre

Egyre durvább a helyzet a déli határon, de van akik ezt nem veszik észre

2023. szeptember 25., hétfő
Egyre durvább a helyzet a déli határon, de van akik ezt nem veszik észre

Ezrével érkeznek az illegális bevándorlók a déli határhoz, hogy ott a határkerítésen átmászva Magyarországon keresztül nyugat felé vegyék az útjukat. Aki csak a hírekből tájékozódik, az is érezheti, a veszély valós. Aki a szerb határ túloldalára utazik, az saját szemével is meggyőződhet arról: baj van, nem is kicsi.

Belgrád-Szabadka tranzit

„A szerb főváros buszpályaudvarát ellepték a nyugatra eljutni akaró migránsok”

- írta egy olvasónk, aki fotókat is küldött erről.

Taxival indulnak Belgrádtól a határig - olvasói fotó

Az általa leírtak szerint a déli országrészből érkező migránsok a buszpályaudvaron taxiba szállnak és a lehető legrövidebb idő alatt a déli határ közelébe veszik az irányt. Nők, gyerekek nincsenek köztük, fiatal húszas, harmincas fiatalok egytől-egyig. Olvasónk szerint a buszpályaudvar környékén élők és dolgozók ugyan bosszankodnak, de már megszokták ezt az állapotot.

Szabadkától a határig

A határ közvetlen közeléből egyre elkeserítőbb hírek érkeznek. A közelmúltban Szabadkán fényes nappal lövöldöztek az illegális bevándorlók, Palicson, Hajdújáráson már az ott lakók önvédelmi csoportokat szerveztek a saját védelmükre, a határ menti Makkhetes erdő pedig rendszeres „szereplője” a híreknek.

https://szegedma.hu/2023/09/mar-szabadka-utcain-is-ver-folyt-a-migranshaboru-kovetkezteben

Támadják a magyar határt védőket

A Pesti Srácok írta meg, hogy a migránsok már nem csak az egymással szembeni konfliktust akarták fegyverrel rendezni, a magyar rendőrökre is rálőttek.

A múlt héten az illegális bevándorlók kézigránáttal fenyegették a határkerítésnél szolgálatot teljesítő egyenruhásokat, afgán embercsempészek pedig szervezett támadást indítottak, végül tüzet nyitottak a magyar rendőrökre.

A szerb hatóság rendszeresen ellenőrzi a Makkhetes erdőt, tucatjával foglalják le a fegyvereket és lőszereket. A helyzet azonban nem javul, sőt egyre rosszabb. Ha pedig ott rosszabb, akkor itt sem javulhat.

https://szegedma.hu/2023/09/granattal-es-lofegyverekkel-tamadtak-meg-a-magyar-hatart-migransok

A határ túloldalán

Tucatjával olvasni a közösségi médiában a határ magyar oldalán élők beszámolóját és nem egyszer segítségkérést is. Lapunknak is rendszeresen írnak az ott élők arról, hogy félnek és tehetetlenek. Ezt a levelet egy, a határ közelében élő német hölgy írta nekünk.

Egy, de nem szélsőséges példa

A levélben azt írja, hogy migránsok jártak az éjszaka náluk, a kerítést letörték, a kaput kinyitották. Ez mindennapos esemény, amitől aludni sem tudnak és nagyobb ellenőrzést szeretnének. Nem szélsőséges és nem kiragadott példa, rendszeres az ehhez hasonló üzenet.

A kormány megvédi határt

A migráció kérdése téma volt a miniszterelnök hétfői parlamenti beszédében is. Orbán Viktor kiemelte, hogy amikor csatlakoztunk az EU-hoz, a tőke szabad áramlásáról volt szó, de a szerződésben egyetlen szó sincs migránsok befogadásáról. – Egyetlen ilyet sem fogadhatunk el. Nem migránstábor meg migránsgettó kell, hanem határőrizet – szögezte le. Mint mondta, európai megoldás csak akkor lesz, ha Brüsszelben megértik, hogy csak az léphet az EU területére, akinek a kérelmét elbírálták.

Márpedig úgy tűnik Brüsszel nem tágít. Pénteki hír, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága aggodalmát fejezte ki a magyar területen jogellenesen tartózkodó menedékjogot kérelmezők visszaküldését a határkerítés külső, szerbiai oldalára, és felszólította Magyarországot, hogy nyújtson be cselekvési tervet az intézkedés felszámolására.

https://szegedma.hu/2023/07/aldatlan-allapotok-uralkodnak-a-szerb-magyar-hataron

Vitán felül áll, hogy a határvédelem folyamatos erősítése elengedhetetlen. Ezért volt szükség a kerítés megépítésére, a határvadászok toborzására, és most ezért szeretné a polgárőrökkel is határvédelmet erősíteni a Belügyminisztérium. A törvénycsomagot társadalmi vitára bocsájtották, ennek eredményét értékelve kerülhet majd az Országgyűlés elé a javaslat.

Botka László házi lapja a határkerítés ellen lázít

A szegedi önkormányzati média élen jár a kormányellenes gyűlölet szításában. Ehhez bőséges muníciót ad Botka László és a baloldali képviselők is.

Egészen sajátosan értelmeznek kormányzati intézkedéseket, kisujjból magyaráznak félre tényeket, és menetrend szerint gyártják az álhíreket.

Ez a határkerítés esetében sem volt másképp. Hétfőn reggel a közpénzből eltartott polgármesteri házi hírlap ezzel a címmel jelentkezett: „Pintér Sándor közvetetten elismerte, hogy mit sem ér a határkerítés”. A cikkben tényeket kihagyva, kiforgatva jutnak el odáig, hogy a Belügyminisztérium törvénytervezetével Pintér Sándor elismerte a határkerítés hasztalanságát, illetve azt is meglengetik, hogy mindez a Mi Hazánk programjának átemelése a kormányoldalra. Az általuk is leírt tény, hogy a kerítés a próbálkozók felét visszatartja és a fent leírtak alapján ez egy rendkívül ócska próbálkozás.

De a guruló dollárokat valahogy meg kell szolgálni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.