Közélet

Bazsó Kornél: Szegedi balos hamisgulyás - olvasói levél

Bazsó Kornél: Szegedi balos hamisgulyás - olvasói levél

2023. szeptember 7., csütörtök
Bazsó Kornél: Szegedi balos hamisgulyás - olvasói levél

Régi, több, mint két évtizedes receptúra alapján készült finomsággal etetik a szegedieket. A receptet folyamatosan tökéletesítik, olykor vendégséfek is belefőznek egy kicsit, ami viszont biztos: ahogy elkészült, tálalják és lenyomják a szegediek torkán.

Na de nézzük a receptet.

A legfontosabb, hogy legyen egy Séf, aki irányítja a folyamatokat. Lehetőleg hiteles legyen és nem baj, ha innen-onnan befolyásolható, attól csak ízesebb lesz a készétel. Kell egy Szakács is, merthát azért mégse a Séf „koszolja össze” a kezét a nagy kavarásban. A Szakács kezébe eszköz is kell, de az elkészült hamisokból úgy tűnik, hogy nem a legélesebb kés jutott a mesteri konyhára, olykor túlfarigcsált, de legtöbbször elnagyolt zöldségekkel igyekszik a fogyasztók kedvébe járni.

A legfontosabb mozzanat a főzés idején, amikor a Séf utasítja a Szakácsot, hogy kavarjon. Ilyenkor igazi alárendelthez méltó módon, óriási hévvel kezd el kavarni a Szakács, olyannyira hogy ember legyen a talpán, aki követni tudja. Fűszerezni is szokták, de az néha túlmegy. Olyankor a Szakács igyekszik hígítani, de még így is általában odakozmál.

A szegedi hamisgulyás legfőbb alkotója a zöldség. Ezeket hasábolják, olykor hígítják egy kicsit, egyre több betűtésztával összefőzve. Hús miegymás nem is kell hozzá, olykor annyira töményen hamis a végeredmény, hogy még a rendszeresen fogyasztóknak is megfekszi a gyomrát.

Legtöbbször a végeredménnyel és az ízzel nem törődve tálalja, a baráti kóstolók egy szót sem szólnak. Aki mégis szólni merne, annak a Séffel gyűlik meg a baja, azonnal utasítja a Szakácsot, hogy desszertnek csináljon egy házi hamis krémest.

A recept ott is hasonló.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.