Közélet

Az SZTE által szervezett, 13. Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlésen társadalmilag jelentős témákat boncolgattak

Az SZTE által szervezett, 13. Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlésen társadalmilag jelentős témákat boncolgattak

2023. szeptember 26., kedd
Az SZTE által szervezett, 13. Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlésen társadalmilag jelentős témákat boncolgattak

A jelenleg legfontosabb tudományos és nemzetgazdasági kérdések kerültek szóba a hazai intézmények képviselői által a rendezvényen:

- Aszteroida-becsapódáshoz köthető bizarr szerkezetű gyémántok

- Aranykutatás a Mecsekalja-zónában: új ércföldtani, geofizikai és geomikrobiológiai eredmények

- Hélium magyarországi földgázokban

- Dolomitos mésziszap dunai ártéri üledékekben a budapesti Római-parton

- Al-tartalmú cirkon vulkáni kőzetekben és petrogenetikai jelentősége.

A Szegedi TudományegyetemÁsványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékszervezésében harmadszor, összességében 13. alkalommal találkoztak a hazai geokémiai és kőzettani tudományterületek képviselői.

Minden évben máshol, más intézmény szervezésében rendezik meg a vándorgyűlést. A Szekszárdi-dombság bővelkedik geokémiai és kőzettani ritkaságokban, ezért kézen fekvő volt a helyszínválasztás.

A konferencia célja, hogy lehetőséget adjon a hazai és külföldi kőzettanban és geokémiában tevékenykedő szakembereknek, fiatal kutatóknak és hallgatóknak, hogy kötetlen módon megismerkedjenek egymással és egymás munkáival, bemutassák és megvitassák új tudományos eredményeiket. A szakmai programok mellett nem titkolt célunk volt, hogy Szekszárd egyik legfőbb nevezetességét, a dombság válogatott borait is minél behatóbban és szakmai szempontokból is megismertessük

mondta elDr. M. Tóth Tivadar, a Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára.

A Magyarhoni Földtani Társulat, az MTA X. Földtudományok Osztálya Geokémiai és Kőzettani Tudományos Bizottsága is részt vett a rendezvény megvalósításában. A legjelentősebb támogató maga az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézete volt.

Intézetünk egyike annak a két hazai felsőoktatási intézménynek, ahol a földtudomány szakos hallgatók a legmagasabb szinten tanulhatnak a geokémiáról és a kőzettanról, ráadásul egyedülállók vagyunk e tudományterületek gyakorlati alkalmazásában is, amit korábbi hallgatóink segítségével a valós életben is be tudunk mutatni. Kiváló kapcsolatrendszerünk van a hazai intézményekkel és a legjelentősebb, földtudománnyal, illetve annak alkalmazásával foglalkozó cégekkel is, így innovatív és piacképes tudást adunk hallgatóinknak. A vándorgyűlés lehetőséget nyújt oktatóinknak és PhD-hallgatóinknak a szakmai bemutatkozásra, kapcsolatépítésre, ismereteik fejlesztésére

emelte ki Dr. Pál-Molnár Elemér, az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézet vezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.