Közélet

Átadták az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának Békés Imre dísztermét

Átadták az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának Békés Imre dísztermét

2023. szeptember 29., péntek
Átadták az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának Békés Imre dísztermét

Hatalmas érdeklődés övezte a díszterem avatásának és átadásának ceremóniáját. A helység megtelt az érdeklődőkkel. A rendezvényen jelen volt azt SZTE képviseletében több professzor, kancellár és oktató, továbbá a névadó Békési Imre családja is.

A kezdés előtt percekkel már tömöttek voltak a sorok.

Az eseményt Dr. Döbör András, az SZTE JGYPK dékánja nyitotta meg rövid felszólalásával. Reményei szerint összefoglalja az elmúlt és a következő 150 esztendőt is a felújított terem. Ezután felszólította Dr. Szabó Gábort, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnökét.

Manapság sokan nem értik annak a jelentését, ha azt mondjuk, hogy valaki bölcs ember. Mi a különbség az okos és a bölcs között? Elég nagy különbség van. Az okos valamilyen módon felismeri a maga körül lévő törvényszerűségeket. A bölcs emberben ezen túlmenően még tartás is van, és képes arra, hogy nemcsak megérti a helyzetet, hanem tovább gondolva, mások érdekét is megfontolva is tud döntéseket hozni

Békési Imréről emlékezett meg Dr. Szabó Gábor.

Egy számára nagyon fontos dolgot emelt ki, ami nem más, mint a belső kohézió, ami kimondottan "szegedi érték". Elmondta, hogy véleménye szerint nagyjából jó úton halad az egyetem, ami az olyan embereknek köszönhető, mint amilyen Békési Imre is volt. Azzal zárta beszédét, hogy nagyon reméli a díszterem megtudja őrizni a korábbi professzor emlékét, az elsődleges cél a kulturális örökség ápolása lenne.

Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke a díszterem átadásán.

Dr. Frendler Juditot, az SZTE kancellárját, a Jubileumi Tanév fővédnökét érte a megtiszteltetés, hogy átadja a termet. A kancellár asszony kiemelte a sok-sok fejlesztést, ami végbement, illetve ami jelenleg is zajlik az SZTE-n. Ezek Uniós és állami támogatásokkal valósulhattak meg - tette hozzá. Beszélt a modellváltás előnyeiről, többek között lehetővé vált, hogy a fókuszt olyan területekre fordítsák, ahol tényleges szükség van a segítségnyújtásra, mint például a pedagógusképzés. Mindezek mellett megjelennek a szimbolikus fejlesztések, amiket maga az egyetem vagy egy adott kar tart kiemelten fontosnak.

Figyelmét a pedagógus életpálya, és maga a képzés felé fordította, és hangsúlyozta, hogy szeretnék a kart fejleszteni, a pedagógus szakma társadalmi megbecsültségét emelni. Kiemelt szerepet kap a Juhász Gyula Pedagógusképző Kara a jövőben is az SZTE-n belül. Megteszik a szükséges lépéseket ennek érdekében - tette hozzá.

Olyan társadalmi feladatot látnak el itt a képzésen, ami nemcsak, hogy nélkülözhetetlen, hanem a jövő, és a gyerekeink jövője függ ettől

emelte ki Dr. Frendler Judit, az SZTE kancellárja.
Dr. Frendler Judit, az SZTE kancellárja.

Végül Széll Márta professzor asszony szólalt fel a ceremónián, aki kiemelte, hogy mekkora öröm a Szegedi Tudományegyetem, és azon belül a kar számára is, hogy ilyen nagyszámú jelentkezés érkezett be. Ennek kapcsán kitartást és sok örömöt kívánt a kollégáknak a több hallgatóval való együttműködéshez.

A tanár úr kiemelten fontos szerepéről emlékezett meg, hogy milyen nagy mértékben segítette, és milyen lehetőségeket teremtett a határon túli magyarok számára. Elsődlegesen a magas színvonalú, magyar nyelvű oktatás lehetőségének a megteremtésében vállalt kulcsfontosságú szerepet.

Az SZTE oktatási tevékenységének egyik legfontosabb alappillérének kell tekinteni azon pedagógus és tanár kollégáknak a képzését, akik majd a jövő generációjának tudását fogják megalapozni és pallérozni

hangsúlyozta a kar támogatásának fontosságát Széll Márta professzor asszony.

Számos kiemelt fontosságú egyetemi kezdeményezés elsődleges célja az, hogy vonzóvá tegye a fiatalok számára a pedagógus pályát - emelte ki.

Széll Márta professzor asszony felszólalása a ceremónián.

A köszöntők után megkoszorúzták Békési Imre emléktábláját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.