Közélet

Aláírták: 35 éves leselejtezett trolikért fizet Szeged

Aláírták: 35 éves leselejtezett trolikért fizet Szeged

2023. szeptember 29., péntek
Aláírták: 35 éves leselejtezett trolikért fizet Szeged

Még a nyár folyamán járta körbe az a hír az internetet, hogy a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) csuklós Ikarus trolibuszok bérlését tervezi a Budapesti Közlekedési Zrt.-től (BKV). Nos, a hír igaz, az autopro.hu információi szerint már a szerződést is aláírták a felek, sőt, a lista időközben még ki is bővült néhány 2004-es évjáratú Volvo 7700A csuklós autóbusszal.

A járműpark részleges megújításának komoly és sürgős oka van. Egészen egyszerűen elfogytak a hadra fogható trolibuszok a városban. Tehát krónikus járműhiány alakult ki az SZKT-nál. Az új cseh trolik érkezése akár a jövő évre is kitolódhat, addig viszont a jelenlegi, elöregedett Škoda trolibusz-flotta már gazdaságosan nem üzemeltethető és javítható tovább, mivel több kocsi hatósági vizsgája lejár, ennek megújítása pedig túl költséges lenne.

A BKV viszonylag jó állapotnak örvendő, viszont szintén koros Ikarus 280-GVM trolikat vont ki a napi forgalomból. Ez most kapóra jön a szegedieknek. A gond csak az, hogy egyébként olyan típusú a magyar trolibuszt hoznak Szegedre, amit már rég leselejteztek: 1984 és 2018 között összesen 12 Ikarus 280-as troli közlekedett Szegeden. Egy példány ma is a nosztalgiaflotta tagja. Úgy tűnik, hogy a szegediek hamarosan már nem csak nosztalgiából utazhatnak az említett Ikarusokkal.

A BKV-tól vásárolt trolik valamivel idősebbek a Škodáknál és a padlószintjük is magasabb, ám az üzemeltetésük olcsóbb, utaskomfortjuk pedig lényegében egyforma. Igaz, kifejezetten alacsony.

Szeged meglehetősen rendhagyó flottacseréje a napokban célegyenesbe ért. Valószínűleg már a következő hónap elején, azaz októberben megérkeznek a napfény városába az “új üdvöskék".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.