Közélet

A betegközpontúság javára változik az ügyeleti rendszer

A betegközpontúság javára változik az ügyeleti rendszer

2023. szeptember 20., szerda
A betegközpontúság javára változik az ügyeleti rendszer

Az ügyeleti rendszer bevezetésének a célja, hogy a betegellátás egységes legyen, ezáltal biztosítva a minőségi, betegközpontú ellátás lehetőségét. Hangai József arról beszélt, hogy korábban országos szinten nagy volt a heterogenitás, amely az ellátási rendszer minőségét befolyásolta. Önkormányzati megbízások alapján történt a páciensek ellátása, ami több esetben a visszakövethetőség és a számonkérés lehetőségét nem tette lehetővé.

Az új döntés értelmében az alapellátási ügyelet bevezetésre kerül Csongrád-Csanád vármegyében is.

Ennek köszönhetően az országban mindenki számára elérhető lesz az egységes irányelveken alapuló ellátás.

Két fő komponensből fog állni a rendszer: a háziorvosi alapellátási ügyeletből és a sürgősségi ügyeletből.

Az előbbi háziorvosi szemle alapján működik majd, két ügyeleti beosztásban, 16:00 és 22:00 óra között illetve 8:00-tól 14:00 óráig lesz elérhető a vármegye ezen hét pontján:

  • 6640 Congrád, József Attila utca 1.
  • 6760 Kistelek, Kossuth utca 17.
  • 6900 Makó, Vorhand Mózes tér 1.
  • 6782 Mórahalom, Kölcsey u. 2.
  • 6725 Szeged, Kossuth Lajos sugárút 15-17. (Bejárat a Szilágyi utca felől)
  • 6800 Hódmezővásárhely, Dr. Imre József utca 
  • 6600 Szentes, Sima Ferenc utca 29-33.

Lényeges tudni, hogy nem megnyújtott háziorvosi rendelés van. Mindenképp olyan esetekkel célszerű felkeresni ezt az ügyeleti ellátó helyet, ami mondjuk másnapig, a háziorvosi rendelésig nem halasztható

emelte ki Hangai József.

Kifejezetten csak gyermekek ellátására szakosodott ügyelet hétköznapokon 16.00-22.00 óra, hétvégén és ünnepnapokon 08.00-20.00 óra között Szegeden a Gyermekklinika épületében, kizárólagosan hétvégén 08-20 óra között a Szentesi Kórház területén, az SBO épületében kereshető fel.

A gyermekellátás tekintetében gyakorlatilag a háziorvosi ügyeleti időben az összes telephelyünk vegyes ellátási körzet lesz, tehát gyermekeket is ellátnak.

tette hozzá.

Az alapellátás ezen formája a sürgősségi szemléletű ügyeleti ellátás, hiszen a tapasztalatok szerint 22 óra után a betegek főleg sürgősségi jellegű, súlyosabb panaszok esetén jelentkeznek az ügyeleten. Az ügyeleti időben jelentkező súlyos panasz, tünet esetén egyébként célszerűbb, ha a beteg nem indul el, szólított fel Hangai József, hanem hívja a központi 1830-as telefonszámot, mely október 1-jétől vármegyénkben is élni fog.

A 1830-as számot hívva a beteg telefonos útbaigazítást kap, hogy mi az állapotának megfelelő legoptimálisabb eljárás.

Akik viszont személyesen keresnék fel az éjszakai ügyeletet, azok Csongrád-Csanád vármegye három pontján hétköznap 22:00 és 8:00 óra között, illetve hétvégén és ünnepnapokon pedig 14:00-tól 8:00 óráig van lehetőség. Mivel a sürgősségi ügyelet redukált ügyeleti pontokkal fog működni, így Szegeden, Szentesen és Hódmezővásárhelyen van erre lehetőség Csongrád-Csanád vármegyében:

  • 6725 Szeged, Kossuth Lajos sugárút 15-17. (Szilágyi utca felől)
  • 6800 Hódmezővásárhely Dr. Imre József utca 2.
  • 6600 Szentes, Sima Ferenc utca 29-33.

A 1830-as számot hívva a beteg telefonos tanácsadást kap.

A másik nagy előrelépés az ügyeleti struktúrában, hogy egy egészségügyi szakember fogja fogadni a hívásokat, aki a legaktuálisabb, a legmodernebb betegosztályozási szempont alapján dönt arrról, hogy elegendő-e a telefonos tanácsadás

hangsúlyozta a mentőtsizt.

Amennyiben a vonal másik végén lévő szakember úgy ítéli meg a helyzetet, akkor ügyeleti autót küld a beteghez, ekkor egy diplomás ellátó a beteg otthonában nyújt megfelelő kezelést. Életveszély esetén pedig azonnal mentőt riaszt.

Továbbá ellátást a munkanapokon 16:00 órától 22:00 óráig a szegedi gyermekklinikán is végzik, hétvégén és ünnepnapokon pedig 8:00 órától 20:00 óráig. A szentesi gyermekügyelet 8:00 és 20:00 óra között elérhető a hétvégéken és ünnepnapokon.

"Azt tanácsoljuk a lakosságnak, hogy továbbra is jegyezzék meg a 112-es segélyhívót, hiszen ha sürgős, életet veszélyeztető egészségügyi problémáról van szó, akkor továbbra is 24 órában a 112-es segélyhívót kell tárcsázni."

- hangsúlyozta Hangai József.

Kiemelte, hogy új ügyeleti rendszer várhatóan leterhelni semmiképpen nem fogja a mentőellátást, inkább arról van szó, hogy az akár még tehermentesíteni is fogja azáltal, hogy a kórházon kívüli ellátásban mindenki az állapotának legmegfelelőbb ellátási szinthez fog hozzájutni. Sokkal betegközpontúbb és biztonságosabb lesz a betegek számára az ellátás - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.