Közélet

Vármegyénkben is visszavonták a tűzgyújtási tilalmat

Vármegyénkben is visszavonták a tűzgyújtási tilalmat

2023. augusztus 7., hétfő
Vármegyénkben is visszavonták a tűzgyújtási tilalmat

Augusztus 7-től visszavonták a tűzgyújtási tilalmat az alföldi vármegyékben is, mivel megszűnt a fokozott tűzveszély a csapadékos időjárásnak köszönhetően.

"A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) erdészeti hatóságának és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának szakmai állásfoglalása szerint az erdő avarszintjét is átnedvesítő mennyiségű csapadék elérte az alföldi vármegyéket is. Az elmúlt 24 órában lehullott csapadék következtében csökkent a tűzkockázat, valamint átnedvesedett az 1 és 10 órás holt biomassza" - írták közleményükben.

Hozzátették, a visszavonással érintett vármegyékben jelenleg is csapadékos időjárás jellemző. A hullámzó hidegfrontból további csapadék várható, és a csökkenő hőmérséklet növeli a levegő relatív nedvességét, így közvetetten a holt biomassza nedvességét is.

Felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy erdőterületen tüzet rakni atűzgyújtási tilalommegszűnése után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakóhelyen szabad, szélcsendes időszakban, a környezet veszélyeztetése nélkül. A tüzet nem lehet felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról.

Fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőn kívüli és a lakott területeken is, mert a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet. A tűz őrzéséről és eloltásáról, a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója minden esetben köteles gondoskodni - emelte ki a hatóság.

Az alábbi vármegyékben vonták vissza a tilalmat:

  • Bács-Kiskun,
  • Csongrád-Csanád,
  • Jász-Nagykun-Szolnok,
  • Hajdú-Bihar,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Borítókép: Erdősuli

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.