Közélet

Újabb funkcióval bővült az árfigyelő

Újabb funkcióval bővült az árfigyelő

2023. augusztus 30., szerda
Újabb funkcióval bővült az árfigyelő

Többfunkciós, szabadon összeállítható, megosztható bevásárlólistával bővült a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett onlineárfigyelő- jelentette be Rigó Csaba Balázs, a nemzeti versenyhatóság elnöke a hivatal podcast csatornáján a GVH szerdai közleménye szerint.

Kiemelték, az új funkció tovább fokozhatja a piaci versenyt, így várhatóan folytatódik az élelmiszerárak csökkenése, ami hozzájárul az infláció letöréséhez. Az onlineárfigyelőt fejlesztő munkacsoport a fogyasztói visszajelzéseket is figyelembe véve folyamatosan dolgozik a rendszer továbbépítésén.

A közleményben kifejtették, hogy mostantól azárfigyelőmár arra is lehetőséget ad, hogy a látogatók saját bevásárlólistát állítsanak össze, amelynek

a kosárértékét naponta figyelhetik.

Így nem kell többé sok időt tölteni a szokásos bevásárlás előtt az árak összehasonlításával, mert a rendszer minden szükséges információt egy helyen biztosít. Az új funkció az egyes üzletek árainak a korábbinál is jobb átláthatóságával további napi versenyre ösztönözheti a kereskedelmi láncokat, így jelentősen hozzájárul az infláció fokozatos csökkentéséhez.

A közleményben felidézik, hogy július elseje óta érhető el a Gazdasági Versenyhivatal által működtetett - a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szakmai támogatásával - Magyarország kormányával közösen kifejlesztett onlineárfigyelőadatbázis.

Awww.arfigyelo.gvh.hucímen elérhető honlapon hat kiskereskedelmi lánc, mintegy 1200 boltjában, összesen 62 termékkategóriában hasonlíthatják össze a napi fogyasztói árakat a látogatók.

A július elsejei indulás óta az egyedi látogatók száma már megközelíti az 1,2 milliót.

A látogatók egyre többet, már átlagosan 4 perc 10 másodpercet töltenek el az oldalon, amely egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a fogyasztók használják is a rendszert. A Pulzus Kutató augusztus elején publikált felmérése szerint már az első hónapban több mint 6 millióan értesülhettek azárfigyelőről, és a felmérésben megkérdezett 18 évnél idősebb válaszadók 15 százaléka használja a rendszert - írja közleményében a GVH.

Kitértek arra, hogy azárfigyelőnépszerűsége töretlen, működtetése egyértelműen versenyélénkítő, a kereskedelmi láncok között öldöklő napi árversenyt generál, amely a kötelező akciókkal együtt jelentősen hozzájárul az infláció fokozatos csökkentéséhez.

Ismertették, hogy a GFM számításai szerint a 62 termékkategóriából 50 termékkategóriában, átlagosan mintegy 7 százalékkal csökkentek az átlagárak a rendszer indulása óta. Az élelmiszerárak csökkenésének 0,6 százalékpontos inflációcsökkentő, valamint mintegy 2 százalékpontos élelmiszerinfláció csökkentő hatása lehetett a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve.

Az onlineárfigyelőfejlesztése folyamatos, a felhasználói igényeknek megfelelően fejlesztik a megjelenítés, illetve a szolgálatás térképes funkcióját is. A jövőben lehetőség lesz például csak a környékbeli boltok termékeire szűrni, illetve a tervek között szerepel azárfigyelőhivatalos mobilapplikációjának kifejlesztése is - tájékoztatott a GVH.

Hozzátették, a funkcionális fejlesztésekkel párhuzamosan hamarosan tovább bővülhet a rendszerben szereplő termékek köre is. Ennek meghatározása során a munkacsoport kiemelten fókuszál a speciális diétát követők, illetve különböző ételallergiákkal élők speciális igényeire, valamint a kisgyermekes családok által gyakran vásárolt termékekre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.