Közélet

Tovább fogynak a nézők a Szabadtériről

Tovább fogynak a nézők a Szabadtériről

2023. augusztus 29., kedd
Tovább fogynak a nézők a Szabadtériről

Az utóbbi évtizedben a legtöbben, 2019-ben, a pandémia előtti utolsó nyári színházi idényre, váltottak jegyet a Szegedi Szabadtérire. A Herczeg Tamás vezette nyári színház két játszóhelyen, műfajilag sokszínű, vonzó programmal várta a nézőket.

https://szegedma.hu/2020/12/szeged-legismertebb-brandje-lett-a-szabadteri

Három éve vezetőt váltott a Szabadtéri és úgy tűnik, hogy ez a rekordnézőszám hosszú ideig megdönthetetlen lesz a Barnák László vezette teátrumnak. Legalábbis ha marad a szomorú tendencia és a nézők elpártolnak az ország legnagyobb csillagtetős színházától.

Sikerkommunikáció

„Összesen csaknem 63.000 néző vett részt az idei Szegedi Szabadtéri Játékokon. A két hónapon át tartó programsorozat idén is változatos zenei és színházi műsorral várta az érdeklődőket, 29 estén át összesen 17 különböző produkció kínált igényes és maradandó élményekkel szolgáló kikapcsolódási lehetőséget a szegedi és az egyre növekvő arányú Szegedre látogató közönségnek. A nyári évad, a két játszóhely összesített eredményei alapján, rekordbevétellel zárult.” -írta közleményében a Szegedi Szabadtéri Játékok.

Tagadhatatlan visszaesés

A közleményt boncolva és az előző évek adataival összehasonlítva igencsak elkeserítő az idei év mérlege. Az utóbbi éveket tekintve ezen a nyáron volt a legtöbb előadás a Dóm téren és a Ligetben,

a tavalyihoz képest hárommal több estén várták a nézőket. Jöttek is nézők, azonban kétezerrel kevesebben mint tavaly.

Ameddig 2022-ben az elődadásokra vetített átlagnézőszámon javítani tudott a Szabadtéri, idén radikálisan csökkent ez az adat is, közel 10 százalékkal.

2019: 79000 néző, 26 előadás, átlag 3038 néző
2021: 66000 néző, 27 előadás, átlag 2357 néző
2022: 65000 néző, 26 előadás, átlag 2407 néző
2023: 63000 néző, 29 előadás, átlag 2172 néző

A rekordbevétel és ami mögötte van

A közlemény szerint rekordbevételt könyvelhetett el a Szegedi Szabadtéri Játékok idei szezonja, igaz konkrét összeget nem közöltek. A rekordbevétellel sikert kommunikálni nem nehéz, hisz minden drágább lett tavaly óta, igaz nem mindegy mennyivel. Elég erre egy kiragadott, de nem szélsőséges példa.

Tavaly, a Chicago című előadásra 16895 forintért lehetett a legjobb helyek egyikére jegyet váltani, ez idén 19990 forint volt. Bevételt növelni 10-15 százalékos áremeléssel még akkor sem nehéz, ha a nézőszám csökken.

A rekordbevétel kommunikációs fogásnak mindenképpen megfelelő, ugyanakkor kérdés, hogy a tiszta nyereség is rekordot dönthet majd. Nehezen tudjuk elképzelni, ugyanis a háborús infláció okozta áremelkedésekkel a kiadások is nőttek. Elég ha csak a rezsire gondolunk, de az sem kérdés, hogy a művészek gázsija is növekedett az előző évhez képest. Ebben az összevetésben

a nagyobb előadásszám is valószínűleg inkább a kiadásokat növelte, és nem a bevételt emelte.

Pláne ha tudjuk: a nézőszám csökkent.

Meg kell állítani a Szabadtéri mélyrepülését

„Évek óta tudjuk és mondjuk, hogy baj van a Szabadtérin. A művészeti színvonal a korábbinál alacsonyabb és ennek egyenes következménye, hogy a nézők is elmaradnak. Hibás az üzletpolitikája a Szabadtérinek, székek, sőt akadt olyan elóadás, hogy fél szektortok is üresen maradtak. Erre nem lehet büszke sem a város, sem a Szegedi Szabadtéri Játékok. Vissza kell térni a korábban jól bevált recepthez, azaz művészileg sokszínű program összeállítása mellett kevesebb előadásszámmal, olcsóbb jegyárakkal lehet telt házas előadásokat lehet rendezni. A telt házas előadás nem csak a Szabadtéri, a város, de a kereskedők, vendéglátóhelyek és a szállásadók érdeke is egyaránt. Meg kell állítani a Szabadtéri Játékok mélyrepülését”-mondta lapunknak Chovanecz Kata, a Fidesz önkormányzati képviselője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.