Közélet

Képgaléria Európa legnagyobb tűzijátékáról

Képgaléria Európa legnagyobb tűzijátékáról

2023. augusztus 20., vasárnap
Képgaléria Európa legnagyobb tűzijátékáról

Lenyűgöző látvány koronázta meg az idei Szent István-napi ünnepet a nemzet fővárosában: egy minden eddiginél összetettebb tűzijátékshow volt látható, mely a maga nemében egyedülálló Európában.

A programot 34 ezer pirotechnikai effekt, grandiózus fény- és lézerjáték, épületfestés, a Duna vízén elterülő, tűz alkotta virágszőnyeg, illetve közel 900 drón tette felejthetetlenné. A tűzijáték rakétáit 230 indítási pontról - köztük 7 folyami uszályról és 65 pontonról - lőtték fel a Margit híd és a Petőfi híd közötti folyószakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon.

Tűz és fények játékának már megszokott, mégis bámulatba ejtő eleme a drónshow, amelyben összesen 896 pilóta nélküli repülőeszköz formált gyönyörű alakzatokat a magyar történelem jelképeiből. A drónok két felszállási pontról emelkedtek a magasba és helyszínenként két szakaszban repültek, 2 óra 50 perc és 1 óra 35 perc időtartamban.

A drónbemutató a Parlament és a Petőfi híd fölött szinkronban zajlott, így a látogatók Budapest számos pontjáról kiválóan láthatták az előadást.

Az ünnepi tűz- és fényshow ezúttal is a magyarság sorsfordító történelmi eseményeit keltette életre, középpontjában azzal a meghatározó mozzanattal, amikor Szent István király a koronát és Magyarországot Szűz Máriának ajánlja fel.

A zenei aláfestéssel és szöveges narrációval kiegészülő produkció hét tételében a nemzet születése, a vérszerződés és a honfoglalás, a keresztény-pogány háborúk kora elevenedett meg, illetve a hit és a remény, amelyek a magyarság múltját és jelenét egyaránt meghatározzák.

A nemzet fővárosában megrendezett Szent István-napi tűzijátékot minden évben óriási érdeklődés övezi, ugyanakkor azt a nemzetközi rendezvényszakma is elismeri. Ennek bizonyítékaként a 2022-es show elnyerte a szakma Oscar-díját.

Az idei Tűz és fények játékát - mely Európa legnagyobb ilyen show-ja - olyan ismert szakemberek álmodták meg, mint a montreali tűzijáték-világverseny díjazottja, Seres Anikó, valamint a művészeti koncepciót előkészítő Iványi Árpád és Réti Barnabás. A legismertebb nemzeti klasszikusok műveit megidéző zenei aláfestés pedig Elek Norbert munkája.

Képek: MTI/Illyés Tibor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.