Közélet

Halászléfőzéssel és kenyérszenteléssel ünnepeltek Szegeden a kereszténydemokraták

Halászléfőzéssel és kenyérszenteléssel ünnepeltek Szegeden a kereszténydemokraták

2023. augusztus 20., vasárnap
Halászléfőzéssel és kenyérszenteléssel ünnepeltek Szegeden a kereszténydemokraták

A KDNP Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete a Betyárok tanyáján tartotta az augusztus 20-i megemlékezésüket. A helyben elkészített halászlé felszolgálása és a kenyérszentelés előtt Haág Zalán, aKDNP szegedi frakcióvezetője és Polner Eörs, a KDNP Csongrád-Csanád vármegyei elnöke mondott ünnepi beszédet.

Haág Zalán a Szent István Nappal kapcsolatban kiemelte, szokás azt mondani - főleg ellenzéki oldalon, - hogy Szent István annak idején a Nyugatot választotta, és ezért mindenképpen a nyugati orientációt kell követnünk.

Egyrészt zárójelben jegyzem meg, hogy Szent István nyilván nem azt a nyugatot választotta, amit az ellenzéki barátaink szeretnének. Másrészt az apró részleteket elfelejtik, hogy Szent István hogyan választotta és miért választotta azt a nyugatot, amely mellett akkor az ország letette a voksát"

- kezdte kifejteni a képviselő. Hangsúlyozta, Szent István nem a szomszédos nagyhatalmaktól, a Német-római Birodalomtól vagy a Bizánci Birodalomtól kérte a koronát, hanem a pápától.

Nyilvánvalóan azért, mert nem akarta egyetlen egy birodalom hűbéresévé sem tenni hazánkat"

- tette hozzá.

Haág Zalán később azt is kifejtette, az ellenzékiek sokszor úgy viselkednek, mintha az Európai Unió vagy a NATO egyfajta célja lenne Magyarországnak, ahová megérkezett. Pontosan úgy viselkednek, mint annak idején a kommunisták, akik a Szovjetunióra is így tekintettek, mint a megérkezett cél, a földi paradicsom, amit magunkénak kell tudni és ettől kezdve ez a mi hazánk.

De valójában Magyarország létezett az Európai Unió, meg a NATO előtt is, meg létezett a Szovjetunió előtt is, és létezni fog az Európai Unió és a NATO nélkül is, akkor is, amikor már ezek a szervezetek nem léteznek. Hiszen ezeréves államról van szó, amelynek ezer év múlva is fenn kell állnia, hogyha még ember lesz a Földön.

Szent István öröksége a szuverén, minden nagyhatalomtól és minden államtól független magyar érdeket képviselő Magyarország, és ezt jelenleg egyetlen egy politikai erő képviseli, ez pedig a Fidesz-KDNP pártszövetség.

- fogalmazott a frakcióvezető.

Polner Eörs hosszasan értekezett Géza fejedelem és Szent István király munkásságáról, történelmi tetteikről. Kiemelte, Magyarország soha nem hajolt meg a nagyhatalmak előtt és jelenlegi külpolitikánk is ezt képviseli, mindemellett pedig jó kapcsolatokat alakít ki a szomszédos államokkal. Külön kiemelte Magyarország és Szerbia kapcsolatát, amire nagy áttörésként tekint, hogy már baráti viszonyt tud ápolni a két ország.

Fazakas Attila plébános kenyérszentelése:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.