Közélet

Az iskolákba LMBTQ WC-t, öltözőt, "választott név" használatát és genderideológiai eseményeket javasolnak az LMBTQ szervezetek

Az iskolákba LMBTQ WC-t, öltözőt, "választott név" használatát és genderideológiai eseményeket javasolnak az LMBTQ szervezetek

2023. augusztus 9., szerda
Az iskolákba LMBTQ WC-t, öltözőt, "választott név" használatát és genderideológiai eseményeket javasolnak az LMBTQ szervezetek

Sokszínűséget közvetítő iskolai terek, LMBTQ-tematikájú rendezvények, valamint a szexuális és nemi kisebbséghez tartozó fiatalok igényeinek kielégítését javasolja egy Soros-szervezetek által készített útmutató. A Befogadó terek program részeként megjelent iromány szerint az LMBTQ-közösség tagjai számára lehetővé kellene tenni a nemi identitás szerinti mosdó- és öltözőhasználatot, engedélyezni kellene az azonos nemű pár választását az ünnepségeken, valamint a választott nevükön kellene szólítani őket az iskolában - szúrta ki a Magyar Nemzet.

Az Európai Bizottság által finanszírozott, magyarországi iskolákat és munkahelyeket célzó Befogadó terek elnevezésű program részeként útmutató készült az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Budapest Pride közreműködésével. Olyan ajánlásokat fogalmaztak meg az oktatási intézmények vezetői és dolgozói számára, amelyek szerintük végeredményeként egy elfogadó légkört alakít ki.

Az LMBTQ-szervezetek javaslata szerint a sokszínűséget, mint értéket kell hangsúlyozni az iskolákban, amely teret ad annak, hogy a kisebbségekhez tartozó fiatalok és felnőttek felvállalják önmagukat, és merjenek beszélni arról is, amiben különböznek a többségtől. Ehhez kapcsolódva sokszínűséget közvetítő iskolai terek kialakítását tanácsolják, valamint a sokszínűség jegyében tematikus eseményeket, bullying- és diszkriminációellenes programok – köztük LMBTQ tematikájú rendezvények, iskolai foglalkozások, tudásátadó alkalmak – megtartását javasolják.

Soroséknak nehezítést jelent a gyermekvédelmi törvény

Az útmutatóban megjegyzik azt is, hogy a 2021-ben elfogadott gyermekvédelmi törvény – amely tiltja a homoszexualitás és a transzneműség népszerűsítését a 18 éven aluliak számára, valamint a genderideológiát nem engedi be a kiskorúak közé az iskolákba – „számos ponton megnehezíti, hogy a fiatalok a számukra fontos tudáshoz hozzájussanak, de nem tilt meg minden lehetőséget a diákok hiteles tájékoztatására”.

Az útmutató ezen a ponton a Háttér Társaság 2022-es kiadványát ajánlja, amelyből kiderül, hogy a pedagógusok a gyermekvédelmi törvény hatályba lépése után hogyan tudnak tájékoztatás adni a gyermekek egészséges személyiségfejlődéséhez, többek között LMBTQ-témákban is.

A "felvilágosításon" túl fontosnak tartják az LMBTQ-fiatalok igényeinek, szükségleteinek meghallgatását, tiszteletben tartását, valamint ezeknek a beépítését az iskola működésébe, amely szerintük például olyasmiben nyilvánulhat meg, mint a mosdó- és öltözőhasználat

vagy a gyermek által választott név használata.

Az LMBTQ-szervezetek elképzelése szerint az iskolák dolgozóinak ezen felül az érdekérvényesítést, beleértve az alulról szerveződő, például LMBTQ-csoportok létrejöttét is támogatni kell, valamint segíteniük kell a kisebbségekhez tartozó diákokat a szükségleteik kielégítésében. 

Így például lehetővé kellene tenni számukra, hogy mindenki szabadon fejezze ki nemi identitását, az iskolai ünnepségeken, szalagavatón pedig engedélyezniük kellene az azonos nemű pár választását"

– olvasható az útmutatóban.

https://szegedma.hu/2023/07/nyiltan-felvallaltak-mar-alsos-diakokat-is-erzekenyitenenek-iskolakban-az-lmbtq-szervezetek

via Magyar Nemzet

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.