Közélet

A MÁV nyílászárókat cserél a szegedi otthonokon, ahelyett hogy zajvédő fal épülne

A MÁV nyílászárókat cserél a szegedi otthonokon, ahelyett hogy zajvédő fal épülne

2023. augusztus 10., csütörtök
A MÁV nyílászárókat cserél a szegedi otthonokon, ahelyett hogy zajvédő fal épülne

Két szegedi városrész, Szentmihály és Kecskéstelep érintett a vasútvonal zajártalmaiban. A MÁV az új zajmérés által nyújtott eredményekkel most állt elő, és kiderült, hogy a kecskéstelepi kanyarban épülnek-e zajvédő elemek. Az a döntés született a vasúti társaság részéről, hogy nem kezdenek építkezésbe, hanem helyette az ott élők házain cserélik ki a nyílászárókat.

A kormány miután saját költségén döntött a vasútvonal felújítása mellett, várható volt, hogy jelentősen élénkül majd a forgalom Szeged és Szabadka között. A kecskési ívnél lakók számára volt félő, hogy mekkora zaj is fogja őket övezni a vasúti közlekedés miatt.

Még tavaly márciusban tartottak lakossági fórumot a beruházás miatt Szeged-Szentmihályon, a sínek melletti utcákban lakók külön kérésére. A helyiek a zajvédelemről és a vasúti átkelők biztonsági berendezéseiről szerettek volna világos választ kapni a beruházótól, ami végül nem történt meg. 

Azért vetették el a kecskéstelepi kanyarban a zajvédelmi fal építésének lehetőségét, mert az zavarná a Czibula Antal utcai átkelőhelyen a pálya beláthatóságát. Így született meg a döntés, hogy nyílászárókat cserélnek a környéken élők otthonain, amelyek jobban szigetelnek és kevésbé lesz hallható a vasúti élet az emberek számára.

A kivitelező később fogja felkeresni a tulajdonosokat, hogy a nyílászárócserékről egyeztessenek, beleértve annak időpontját is. A cserét szintén a V-Híd Zrt. fogja intézni a vonal felújításának büdzséjéből a szakvéleményben meghatározott műszaki tartalom szerint.

A vonatok az érintett szakaszon pedig csak 80 kilométer/órás sebességgel közlekedhetnek majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.