Közélet

A magyar az egyik legaktívabban dolgozó és tanuló nemzet az Európai Unióban

A magyar az egyik legaktívabban dolgozó és tanuló nemzet az Európai Unióban

2023. augusztus 5., szombat
A magyar az egyik legaktívabban dolgozó és tanuló nemzet az Európai Unióban

Európai szinten lesújtó számokat közölt az Eurostat, azonban hazánk nem csak kiemelkedik az átlagból, hanem élen jár a legújabb felmérésben.

2023 leső negyedévében a 15-64 év közöttiek csupán 76,7 százaléka dolgozott vagy tanult, 5,1 százalék munkanélküliként regisztrált, míg

18,2 százalékot munkaerőpiacon kívüli inaktívnak sorolt be az Európai Unió Statisztikai Hivatala, akik nem dolgoztak, nem tanultak és munkanélküliként sem voltak rigisztrálva.

Keleti szomszédunknál a legrosszabb a helyzet, ahol a lakosság több mint negyede inaktívnak számít, egész pontosan 25,8 százalék tartozik ebbe a kategóriába. Romániát Olaszország követi 25,6 százalékkal. Szintén nem túl fényes eredményt ért el Görögország (22,8 százalék), Horvátország (21,8 százalék), valamint Belgium (19,6 százalék).

Ezzel szemben a legaktívabb ország Svédország lett, ahol csupán 8,3 százalék számít inaktívnak, második helyezett Észtország 12,3 százalékkal. Harmadik helyen Csehország áll 13,6 százalékkal,

egy hajszállal lecsúszva a dobogóról Magyarországon ez az arány 13,65 százalék.

Az EU Labour Force Survey (EU-LFS)szerint2023 első negyedévében a 44 millió inaktív ember 75,5%-a nem keresett munkát és nem is akart dolgozni. 20,3% nem keresett, de mégis dolgozni akart.2,8% aktívan keresett, de nem volt azonnal elérhető, és1,2% nem keresett, de talált munkát, amit később elkezdhetett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.