Közélet

17 fő vett részt egyházmegyénkből a második Apa-fiú zarándoklaton (Galéria)

17 fő vett részt egyházmegyénkből a második Apa-fiú zarándoklaton (Galéria)

2023. augusztus 30., szerda
17 fő vett részt egyházmegyénkből a második Apa-fiú zarándoklaton (Galéria)

A Szeged-Csanádi Egyházmegye CsaládKözPontjának célkitűzése a családok egészséges működésének segítése. Ebben igyekeznek a velük kapcsolatba kerülők számára újszerű és tartalmas lehetőségeket adni. Második alkalommal hívták az apákat Apa-fiú zarándoklatra, hogy töltsenek el egy hetet fiukkal, szánjanak kitüntetett időt, figyelmet önmagukra, egymásra, istenkapcsolatukra.

A Szerzetesi Iroda ZarándokTábor-programjába kapcsolódott bele augusztusban egyházmegyénk: Egy hét alatt zarándokolták végig a Tihany-Pannonhalma útvonalat, a Bakonyon át gyalogolva mintegy 120 kilométert. A kereteket, az étkezést, a szállást a ZarándokTábor szervezői biztosították az egyházmegyei 17 fős zarándokcsapat számára, ezzel lehetőséget adva a résztvevőknek, hogy figyelmükkel egymás felé és a zarándokút témái felé fordulhassanak.

A gyalogúton voltak “csendszakaszok”, amikor a külső csönd mellett a belső csöndet keresve lépdeltek egymás mellett. Voltak olyan szakaszok, ahol egy-egy beszélgetéstémáról apák és külön a fiak oszthatták meg egymás között gondolataikat, tapasztalaitakat, megéléseiket. Ezek a beszélgetéstémák kapcsolódtak apaszerephez, fiúszerephez, örömökhöz, nehézségekhez, olyan témákhoz, amelyek megfogalmazása, kibeszélése segít a tudatosabb, empatikusabb egymáshozkapcsolódásban. Napközben kitüntetett időt kapott az, hogy apa és fia kettesben járják az utat és szintén előre ajánlott témában osszák meg magukat a másikkal: történeteket, viszonyokat, kapcsolatokat, értékeket ejtettek egymás között szóba.

Az út során három bencés helyet is megismerhettek. Egy rövid, ott töltött délután Tihanyból, az apátságból indultak útnak, Bakonybélben szentmisében ünnepeltek, Pannonhalmán pedig Pannónia szent hegyén tölthettek majdnem egy napot.

A vonatúton hazafelé apák és fiaik együtt fogalmazták meg, hogy hiánypótló hetet töltöttek együtt, amelyknek tapasztalatai közelebb hozták őket egymáshoz, jó alapot adva arra, hogy ezt a kapcsolódási szintet a rájuk váró hétköznapokban is tartsák.  

Képek: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.