Közélet

Rekordmagas a hazaköltöző magyar állampolgárok száma

Rekordmagas a hazaköltöző magyar állampolgárok száma

2023. július 7., péntek
Rekordmagas a hazaköltöző magyar állampolgárok száma

Sorozatban hetedik éve, 2016 óta többen költöznek haza, mint ahányan kivándorolnak. Továbbá egyre több külföldi is választja Magyarországot lakhelyéül. 2022-ben összesen 91 500-an választották Magyarországot (35 950 magyar és 55 550 nem magyar állampolgár), miközben 56 050-en hagyták el az országot (26 500 magyar és 29 550 külföldi állampolgár).

Mostanában többször hallani azt az adatot, hogy már hétszázezer magyar kivándorolt külföldre. Ez az igazság egyik fele csupán. Az ENSZ statisztikái szerint 2020-ban a világ többi országában 714 420 fő hazánkban született, s nem hazánkban élő honfitársunk él.

2010-ben már több mint félmillióan éltek külföldön magyarok

Véletlenül se gondoljuk azt, hogy ez a hétszázezer ember mostanában költözött el tőlünk - hívta fel a figyelmetblogbejegyzésébenSzalai Piroska, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa. Hozzátette, az ENSZ statisztikáiból azt is megtudhatjuk, hogy 584 567 olyan honfitársunk van, aki pedig nem Magyarországon született, de nálunk él, itt lakik.

Az ENSZ legfrissebb statisztikái szerint a környező kelet-európai országok közül 2020-ban is nálunk volt a legkisebb a külföldön élő, hazánkban születettek aránya az aktuális lakosságszámhoz viszonyítva. Még Szlovákiában és Szlovéniában is nagyobb volt ez a mutató, pedig a volt keleti tömb államai közül mi vagyunk hárman a legkisebb elvándorlási aránnyal rendelkezők.

Borítókép: Filep István / MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.