Közélet

Miközben 6%-kal csökkent a vármegye lakossága, 4,6%-kal nőtt nőtt a lakóingatlanok száma

Miközben 6%-kal csökkent a vármegye lakossága, 4,6%-kal nőtt nőtt a lakóingatlanok száma

2023. július 26., szerda
Miközben 6%-kal csökkent a vármegye lakossága, 4,6%-kal nőtt nőtt a lakóingatlanok száma

Az elmúlt évtized során a lakóingatlanok országos és Csongrád-Csanád vármegyei piacán jelentős változás ment végbe. A vármegye népessége a legfrissebb népszámlálási adatok szerint több mint 6 százalékkal csökkent, így jelenleg 391 ezer főnek ad otthont. A lakóingatlanok száma ezzel szemben 4,6 százalékkal 202 ezerre emelkedett. A használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 2018 júliusához képest 119 százalékkal 553 ezer forintra nőtt. A vármegyeszékhelyen, Szegeden ezzel párhuzamosan 118 százalékkal 671 ezer forintra emelkedett.

Az országos trendekről Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: A 2011-hez képest bekövetkezett változások közül kiemelhető, hogy

a nagyvárosok vonzáskörzetei az évtized nyertesei.

Ennek hátterében az áll, hogy a legnagyobb népességű városokban jelentős lakáspiaci drágulás ment végbe, ezért sokan megváltak az ottani ingatlanjuktól és az agglomerációs települések felé vették az irányt, ahol alacsonyabb átlagos négyzetméteráron, sokszor nagyobb lakóingatlant tudtak vásárolni. Ez azonban az országos tendencia, a különböző országrészekben komolyabb eltérések láthatóak.

A szakértő kiemelte, Csongrád-Csanád vármegyében az eddigiekben bemutatott hatások miatt az agglomerációs települések erősödést mutathatnak, ám továbbra is Szeged lesz a középpontban, hiszen, az egyik legnagyobb egyetemváros az országban. A diákokhoz köthető kereslet mozgásban tartja az ingatlanpiacot.

Milyen árakon kínálják a lakásokat?

Csongrád-Csanád vármegyében a lakosok számának csökkenése mellett a lakóingatlanok száma 4,6 százalékkal 202 ezerre emelkedett az előző népszámláláshoz képest. Az ingatlan.com adatai szerint idén július elején összesen több mint 5000 eladó lakóingatlan szerepelt a kínálatban. A lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 553 ezer forint volt, ami 119 százalékos drágulásnak felel meg a 2018-as átlaghoz képest. Szegeden az átlagos négyzetméterár 118 százalékkal 671 ezerre nőtt. A vármegyeszékhely agglomerációs övezetébe tartozó települések közül Sándorfalván 178 százalékkal 400 ezer forintra, Deszken pedig 191 százalékkal 545 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár. 

Az is kiderül az ingatlan.com elemzéséből, hogy a legjelentősebb kínálattal rendelkező vármegyei településeket nézve Hódmezővásárhelyen például 166 százalékkal 397 ezer forintra, Makón 135 százalékkal 287 ezer forintra, Szentesen pedig 187 százalékkal 341 ezer forintra, valamint Csongrádon 130 százalékkal 239 ezer forintra emelkedtek a lakóingatlanok átlagos négyzetméterárai. 

Balogh László beszélt arról is, hogy idén az országos lakáspiacon visszafogott a kereslet, ez részben a bizonytalan gazdasági környezettel, az árak korábbi jelentős emelkedésével magyarázható, ezért számos háztartás elhalasztotta a lakásvásárlást, költözést. Ugyanakkor a következő időszakban a kisebb, úgynevezett falusi csokos települések lakáspiaca felélénkülhet, mivel jövőre a mostaninál kedvezőbb feltételekkel lehet majd igénybe venni ezt a támogatást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.