Közélet

Jövő héttől fokozott a parlagfű virágzása

Jövő héttől fokozott a parlagfű virágzása

2023. július 22., szombat
Jövő héttől fokozott a parlagfű virágzása

Ez leginkább a pollenérzékenyekre nézve jelent különösebb kellemetlenséget, megjelennek az allergiás tünetek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) azt javasolja, hogy mihamarabb kezdjék el a gyógyszeres kezelést a parlagfű virágporára érzékenyek a tünetek mérséklése érdekében. Ebben segítséget a kezelőorvosok tudnak nyújtani.

Könnyebben felkészülhetnek az utazások tervezésére, illetve a várható tünetekre, azok kezelésére az allergiások, amennyiben a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) térképes előrejelzését használják.

20 Aerobiológiai Hálózat tartozik az NNK irányítása alá, ezeken keresztül történik a pollenmonitorozás. Az adatok alapján még csak pár pollenszem jelent meg, majd augusztus elején várható a tömeges pollenszórás, ekkor már országos méreteket ölt. A tetőzés augusztus végén, szeptember elején folyhat le az előző évek tapasztalatai alapján, időjárástól függően. Átmeneti, könnyebb időszakok lehetnek, de a záporok és zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt.

A leghatékonyabban védekezni ellene, a terjedését megakadályozni még a felmagzás előtt lehet. Kaszálással könnyen irtható a növényzet, a földhasználóknak jogszabályban előírt kötelezettsége. A parlagfüves területek bejelenthetők a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) és a PME (Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület) oldalán is - olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.