Közélet

Ismét elmaradnak a várttól a Csongrád-Csanád vármegyei termésátlagok

Ismét elmaradnak a várttól a Csongrád-Csanád vármegyei termésátlagok

2023. július 24., hétfő
Ismét elmaradnak a várttól a Csongrád-Csanád vármegyei termésátlagok

A 2021-es búzaterméshez képest tavaly 6,5 százalékkal nagyobb területen termeltek, mégis 21 százalékkal esett vissza a hozam. A KSH adataiból kiderül, hogy Csongrád-Csanád vármegye búza termelő területe 7,5 százalékkal nőtt a tavalyi évben, 58,5 ezer hektáron folyt a termelés. Ennek ellenére a termés végösszege nem érte el a 205 ezer tonnát, amit azt jelenti, hogy a 2021-es összterméshez képest 37 százalékot esett vissza. Az egy hektárra eső tonna 6-ról 3,5-re csökkent.

Az idei termés sem mondható jó évnek a bizakodás ellenére. Szél István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongárd-Csanád vármegyei elnöke elmondta, hogy hiába vártak a gazdák sokat az idei év termésétől, nagyjából 6-6,5 tonnás termésátlagot, ez az érték jelenleg 5 tonna körül mozog. Jobbnak jobb a tavalyi évhez képest, de közel sem kielégítő.

Ami a kukoricát illeti a vármegyében, egyre inkább kiszoruló félben van a növény termesztése. 28,7 ezer hektáros vetési területe 46 százalékkal csökkent a 2021-es adatokhoz képest -írja a KSH. A termés 65 ezer tonna volt, ami 75 százalékos visszaesésnek minősül. Ez az országos átlaghoz képest is rendkívül elkeserítő, 57 százalék volt az országos csökkenés.

2021-ben 4,3, 2022-es évben 2,2 tonnát takarítottak be hektáronként. A csapadékhiány miatt mintegy fél méterrel maradt el a kukoricaszárak magassága az elvárthoz képest vármegyénkben.

A szántók 13 százalékán termesztettek napraforgót, tehát 4,4 százalékkal nőtt a termőterülete. 32 ezer hektáron 47 ezer tonnát takarítottak be tavaly, ami 35 százalékos csökkenést mutat Csongrád-Csanád vármegyében.

A repce esetében 10,6 ezer hektár a termelési terület, ami 26 százalékos zsugorodást mutat, a termésátlag pedig négytizedével esett vissza. A lucerna területe 13 százalékkal csökkent, egyharmaddal kevesebb szénát gyűjtöttek be.

A hazai szántóföldek burgonya termelésének egynegyedét Csongrád-Csanád vármegye teszi ki annak ellenére, hogy a vetési terület 3,4 százalékkal csökkent 2021-es képest. A termés csaknem 30 százalékkal lett kevesebb.

Borítókép: MTI/Katona Tibor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.