Közélet

Ismét életbe lépett a vörös kód

Ismét életbe lépett a vörös kód

2023. július 15., szombat
Ismét életbe lépett a vörös kód

A következő napokban várható hőség miatt szombat reggeltől szerda este 8 óráig életbe lépett a "vörös kód", ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását - jelentette be a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szombaton sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az elmúlt rövid időszakban már kétszer kellett országosan elrendelni a "vörös kódot", ami az elmúlt években nem fordult elő

- hangsúlyozta Fülöp Attila.

A "vörös kód" egy speciális eljárásrend, amely szerint minden szociális intézménynek meg kell nyitnia kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó embert irányít oda - magyarázta az államtitkár. A "vörös kód" a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetés a társadalomnak is - mondta az államtitkár, kérve mindenkit, hogy vigyázzon magára, és emellett, ha az utcán bajba került hajléktalan embert lát, akkor azt jelezze a regionális diszpécserszolgálatnak.

Az államtitkár elmondta, hogy az előző héten kiadott "vörös kód" jelzés alatt a diszpécserszolgálatok összesen három tucat jelzést kaptak, ebből nyolc esetben volt szükség bajba jutott emberek elszállásolására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.