Közélet

Homoszexuális képregényeket rakott gyermekkönyvek közé a Líra - 12 millióra bírságolták

Homoszexuális képregényeket rakott gyermekkönyvek közé a Líra - 12 millióra bírságolták

2023. július 13., csütörtök
Homoszexuális képregényeket rakott gyermekkönyvek közé a Líra - 12 millióra bírságolták

Tizenkétmillió forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Líra Kereskedelmi Kft.-vel szemben Budapest Főváros Kormányhivatala.

A kormányhivatal a cég által üzemeltetett könyvesboltokban vizsgálta a Heartstopper - Fülig Beléd Zúgtam című kiadványok forgalmazási körülményeit.

A vizsgálat megállapította, hogy az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermekeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt"

- ismertették.

A kormányhivatal az elkövetett jogsértés miatt szabta ki a fogyasztóvédelmi bírságot, és kötelezte a céget a jogszerű forgalmazás biztosítására.

A gyermekek védelme érdekében Budapest Főváros Kormányhivatala minden esetben szigorúan fellép a jogszabályokat be nem tartó vállalkozásokkal szemben - olvasható a közleményben.

Az esettel kapcsolatban a Telex megkereste Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját, aki azzal védekezett szerinte nem egyértelmű a törvény szövege alapján, hogy mi az engedélyezett és mi nem. Miközben a 2021-es törvény egyértelműen leírja: gyermekeknek szóló kirakatban, homoszexualitást megjelenítő vagy népszerűsítő terméket tilos elhelyezni. Az említett képregénynek pedig már a borítója is homoszexualitást ábrázol.

Az adott képregényről még májusban Rétvári Bence is hosszan értekezett:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.