Közélet

Folytatódik a kánikula

Folytatódik a kánikula

2023. július 10., hétfő
Folytatódik a kánikula

Kedden is folytatódik a kánikula, napos, gomolyfelhős idő lesz. Hajnalban és estefelé fordulhat elő elvétve zápor, zivatar, a hőmérséklet 32-34 fok körül alakul. Az ÉNy-i szél megélénkül.

Szegeden kedden a déli órákban 34 fokig kúszik a hőmérő higanyszála.

Megterheli a hőség a szervezetet

A tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást – írja aKöpönyegorvosmeteorológia rovata.

Életbe lépett a "vörös kód"

A következő napokban várható hőség miatt hétfő reggel életbe lépett a "vörös kód", ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a következő napokban rendkívüli meleg várható, az országos tisztifőorvos pedig kiadta a másodfokú hőségriasztást.   

Az államtitkár elmondta:különleges időjárási viszonyok miatt hétfő reggel 8 órától szerda este 9 óráig elrendelte a "vörös kód" kiadását, ami speciális eljárásrendet jelent; minden szociális intézménynek meg kell nyitnia kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó emberről kap információt.

Kiemelte:

nemcsak a hajléktalanellátó rendszer vesz részt ebben a munkában, hanem a teljes szociális ellátórendszer.

Fülöp Attila kitért arra, hogy a "vörös kód" a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetést jelent a társadalomnak is. Azt kérte, mindenki vigyázzon magára, és ha az utcán bajba került hajléktalan embert lát, akkor jelezze azt a regionális diszpécserszolgálaton keresztül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.