Közélet

Emelik a szabálysértési pénzbírságot és a helyszíni bírság összegét is

Emelik a szabálysértési pénzbírságot és a helyszíni bírság összegét is

2023. július 8., szombat
Emelik a szabálysértési pénzbírságot és a helyszíni bírság összegét is

Módosult a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény. A kiróható pénzbírság felső határa immár 200 ezer forint – derül ki Magyarország 2024. évi központiköltségvetésének megalapozásából.

A módosított szabálysértési törvény alapján a kiszabható bírság alsó határa 7500, a felső pedig 150 ezerről 200 ezerre nő. A szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén pedig az eddigi maximum 300 ezerről, 400 ezer forintra ugrik az összeg.

A helyszíni bírság összegét eddig 5000 forinttól 50 ezer forintig állapíthatták meg, ami hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén 70 ezer forintig terjedhetett. Mostantól viszont 6500 forinttól 65 ezer forintig mozoghat a büntetés, hat hónapon belüli újabb szabálysértés elkövetése pedig 90 ezer forintig terjedhet. Ennek értelmében az is változott, hogy ha egyidejűleg bírálnak el több szabálysértést, akkor a kiszabható helyszíni bírság nem haladhatja meg a 65 ezer, ismételt elkövetés esetén a 90 ezer forintot. Eddig ez 50 és 70 ezer forint volt.

A fiatalkorúak büntetése is nőtt

A fiatalkorúakra vonatkozó szankciók is változtak. Ezalatt azokat kell érteni, akik a szabálysértés elkövetésekor a tizennegyedik életévüket betöltötték, de a tizennyolcadikat még nem. Náluk a pénzbírság legmagasabb összege 50 ezer forint, a szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén 100 ezer forint volt. Ez módosult 65 ezer, illetve 130 ezer forintra. Nőtt a helyszíni bírság legmagasabb összege is, 25 ezer forint helyett már 32 500 forint szabható ki rájuk.

Borítókép: Kovács Tamás / MTI

(via VG)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.