Közélet

Egy kéttonnás kőtömb a középpontban - jubileumi emlékmű készül Csanádpalotán

Egy kéttonnás kőtömb a középpontban - jubileumi emlékmű készül Csanádpalotán

2023. július 27., csütörtök
Egy kéttonnás kőtömb a középpontban - jubileumi emlékmű készül Csanádpalotán

A munkálatokat a Páneurópai Kulturális Egyesület, nemzetközi képzőművészeti telep alkotói végzik. Ezekben a napokban zajlik a településen az első képzőművészeti alkotótábor, az egyesület szervezésében. Mind hazai, mindg határon túli képzőművészek részt vesznek az eseményen.

Az emlékmű apropója egy jubileum, méghozzá a kisváros 600-ik évfordulója. Az emlékjel hat kopjafából, három táblaképből és a közepén egy talapzaton álló sziklából áll majd, ami Csanádpalota hatszáz évét szimbolizálja - Szügyi László, az egyesület művészeti vezetője mondta el.

A napokban került a kőtömb a tábornak otthont adó Román-Magyar Barátság Házának udvarára. Az elmondások szerint a munkálatok jól haladnak. Az első évszámot már belevéste Módi Péter, nemzetközi hírű kőfaragó-restaurátor. Miholcsa József erdély szombrászművész elkészítette a táblaképet, amelyen egy térképen szerepel Csanádpalota. Jelenleg a kopjafák készülnek.

Arról konkrét információk még nincsenek, hogy hol kerül pontosan elhelyezésre a monumentális emlékmű. A készítők szeretnék a város főterére állítani az emlékművet, de ezzel kapcsolatban még nem született képviselő-testületi döntés. Másik lehetőség a Kelemen László nevét viselő emlékpark lehet.

Augusztus 3-ig tart a tábor, de a művészek egy része már hazatért, mert elvégzték a rájuk osztott feladatokat. A Román-Magyar Barátság Házában megtekinthetőek a mesterek és a munkálat folyamata.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.