Közélet

Csütörtökön kezdődik a néptáncfesztivál

Csütörtökön kezdődik a néptáncfesztivál

2023. július 11., kedd
Csütörtökön kezdődik a néptáncfesztivál

Szegeden 1966-ban rendeztek első ízben nagyszabású nyári néptáncfesztivált. Az 1970-es évektől - Novák Ferenc ötlete alapján - a rendezvényen páros években nemzetközi, páratlan években magyarországi és határon túli magyar együttesek lépnek föl. Ez utóbbi fesztivál Martin György 1983-ban elhunyt táncfolklorista nevét viseli. A pandémia miatt azonban felborult a megszokott rend, az elmúlt két esztendőben az elsősorban az ifjúsági korosztály számára szervezett Martin György-fesztivált rendezték meg, idén azonban visszatérnek a külföldi társulatok is Szegedre.

A fesztiválon négy külföldi együttest látnak vendégül, azokat, amelyek a 2020-ban a járvány miatt utolsó pillanatban lefújt rendezvényen is felléptek volna: a Labëria Néptáncegyüttest az albániai Vlorë-ből, a Vila Néptáncegyüttest Újvidékről, a Vajdaságból, a Juroąík Néptáncegyüttest a szlovákiai Nagymihályról (Michalovce) és a Hasad Néptáncegyüttest a törökországi Zonguldakból. Mellettük fellép három helyi társulat is: a Szeged Táncegyüttes, a Tiszavirág Néptáncegyesület és a Délikert Néptáncegyüttes.

A PROGRAM

A fesztivál csütörtökön a belvárosban a hagyományos zenés-kosztümös felvonulással indul, melyet a megnyitó követ a Dugonics téren. Este a Kisszínházban rendezik a folklórestet, amelyen az együttesek bemutatják programjukat. Pénteken a külföldi együttesek négy művelődési házba látogatnak, ahol egy-egy órás műsort adnak. Szombaton rendezik a Nagyszínházban fesztivál gálaműsorát, melyen az együttesek legjobb számaikból adnak ízelítőt. Itt adják át az egyik külföldi együttesnek a Szegedi Papucsért Alapítvány felajánlásából a Szegedi Arany Papucs díjat, melyet a folklórest közönségének szavazatai alapján ítélnek oda.

29.Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál
Csütörtök
17:30- Felvonulás Széchenyi tér - Kárász utca - Dugonics tér
18:00- Megnyitó ünnepség Dugonics tér, Szeged
20:00- Folklórest Kisszínház, Szegedi Nemzeti Színház
Péntek
18:00- -Heller Ödön Művelődési Ház - Kecskési Művelődési Ház - Petőfi-telepi Művelődési Ház - Tömörkény István Művelődési
Szombat
19:00- Gálaest Nagyszínház, Szegedi Nemzeti Színház

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.