Közélet

A Momentum ismét megfúrná a magyar olimpiai pályázatot

A Momentum ismét megfúrná a magyar olimpiai pályázatot

2023. július 20., csütörtök
A Momentum ismét megfúrná a magyar olimpiai pályázatot

A Momentum NOlimpia-kampányának köszönhető, hogy nem ment még csődbe idén a magyar állam. Ez nem túlzás, és nem is dicsekvés. Hanem tény. A 2017-es NOlimpia kampány nemzetmentőnek bizonyult."

- írta közösségi oldalán Donáth Anna, a Momentum politikusa, aki egyébként rendszeresen küzd az ellen, hogy a magyar emberek megkapjáka nekik járó uniós forrásokat. A 2017-es kampánynak okának pedig vajmi kevés köze lehet a 2023-as gazdasági évhez. 2017-ben még nem lehetett előre látni sem a koronavírus-világjárványt, sem az ukrajnai háborút, így egyértelműen más motiváció állt az olimpiai álom megfúrása mögött.

A NOlimpia kampány 2017-ben mintegy 266 ezer aláírást gyűjtött össze a népszavazás kiírásához, amivel végül elérték a 2024-es budapesti olimpiai pályázat visszavonását. Érdekesség, hogy a Momentum előtt még a baloldali kormányok is szerettek volna hazai rendezésű játékokat, sőt még a baloldali pártok is támogatták ezt az Orbán-kormány idején is, majd feltűntek a semmiből - vagyis inkább külföldről a momentumosok.

Az eset pikantériája, hogy Párizs is pályázott a 2024-es nyári olimpiára, ahol a mozgalom akkori arca, alapítója, mára már bukott elnöke, Fekete-Győr András élt, tanult és dolgozott. Már a Momentum létrehozása előtt is kiváló kapcsolatokat ápoltak Emmanual Macron francia elnökkel és pártjával, az En Marche-sal. Szoros együttműködés volt megfigyelhető már 2017-ben is. Ez azért is figyelemreméltó,mert az akkor még papíron nem pártként létező Momentum számára eredményesnek mondható NOlimpia kampány, a budapesti olimpia megtorpedózása után Párizs kapta meg a 2024-es olimpia rendezésének jogát.

A budapesti olimpiai álom megakadályozását követően a Momentum politikusai már Brigitte Macronnal, a francia elnök feleségével mosolyogtak egy közös képen. A párt vezetőit a sikeres NOlimpia kampány után feltételezhetően jutalmul, érdemeik elismeréseként meghívták Párizsba Emmanuel Macron pártjának, az En Marche-nak a székházavatójára.

Most pedig a Klubrádióban jelentette be Donáth Anna, hogy már rá is fordultak a következő esemény elleni harcra:

A következő elérhető olimpia a 2036-os, és ha Orbán Viktor hirtelen találna is rá 10 ezermilliárd forintot „a szivárvány lábánál”, akkor is fölösleges erről beszélni, amíg az oktatást és az egészségügyet nem tette rendbe az ország."

Borítókép: Donáth Anna közösségi oldala

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.