Közélet

9,5 milliárd forintos fejlesztést hajt végre az SZTE Science Parkon a kormány

9,5 milliárd forintos fejlesztést hajt végre az SZTE Science Parkon a kormány

2023. július 6., csütörtök
9,5 milliárd forintos fejlesztést hajt végre az SZTE Science Parkon a kormány

Magyarország Kormánya 9,5 milliárd forintot biztosít az SZTE Science Park közmű- és útfejlesztéseire. A forrást az ivóvízellátás, a szennyvíz- és csapadékvíz-elvezetés javítására, út- és villamoshálózat-építésre, távközlési hálózattervezésre, zöldsávok parkosítására, valamint gázhálózat-fejlesztésre fordítja a Szegedi Tudományegyetem. A régió gazdaságélénkítésében a Science Park fejlesztés meghatározó tényező, hiszen előrevetíti azon munkaerőpiaci célok teljesülését, mint az új munkahelyek létrejötte és az elvándorlás csökkenése. A Science Park működése regionális szinten magával hozza a K+F tevékenység erősödését, a térség gazdasági erejének és a foglalkoztatottak számának növekedését.

A sajtótájékoztatón Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja kiemelte, sokáig nem hitték, hogy meg fog valósulni egy ekkora projekt. Elmondta, közgazdászként azért várt eddig a beruházás bejelentésével, mert megvárták amíg a 9,5 milliárdos összeg első etapja az egyetem számlájára érkezzen.

Ez meg is történt a múlt hét végén"

- árulta el. Hozzátette, az összegből közművesítik a 85 hektáros területet, ezzel vonzóvá téve a befektetők számára, amely óriási lehetőségeket biztosít az egyetemnek.

Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke emlékeztetett, az SZTE Science Park terve messzire nyúlik vissza, már 2010 óta a célkitűzések között szerepelt. Azóta lépésről lépésre sikerült előrébb jutni, de az igazi áttörés most következik be, hiszen a terület közművesítése alapfeltétele az újabb high-tech beruházásoknak.

Mihálffy Béla, a térség kormánypárti képviselője biztosított mindenkit, hogy a kormány az egyetem és a város pártján áll, amely bizonyítéka, hogy 9,5 milliárd forinttal járul hozzá Szegeden a jövő építéséhez.

A Science Park területén megvalósuló beruházásoknak köszönhetően sok száz munkahelyet sikerül majd létrehozni"

- emelte ki a képviselő. Mint elmondta, ehhez a célhoz segítik a Szegedi Tudományegyetemet. A most induló közmű és úthálózat fejlesztésének köszönhetően új gazdasági szereplők bevonzására lesz lehetőség. A betelepülő szereplők pedig sikerrel építhetnek az egyetem páratlan tudásiparára, ezzel a kutatás és az innováció központjává téve az egyetemet és Szeged városát is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.