Közélet

Megszavazták: eladnak többek között óvodákat, a megmaradtakban pedig növelik a létszámot

Megszavazták: eladnak többek között óvodákat, a megmaradtakban pedig növelik a létszámot

2023. június 23., péntek
Megszavazták: eladnak többek között óvodákat, a megmaradtakban pedig növelik a létszámot

Megszokottnak megfelelően a szegedi közgyűlés elején a balliberális képviselők nem szegedi ügyekkel foglalkoztak, az országos politika ekézését fontosabbnak ítélték. Haág Zalán készült a megszokott sémára, hosszas percekig sorolta a lakosság számára bevezetett kedvezményeket, juttatásokat, illetve gazdasági eredményeket, mint például az 1 millió fővel több munkahely, amellyel 4 százalék alatti a munkanélküliség.

Német Ferenc a bizottságok után a közgyűlésen is javasolta, hogy Szeged fogadjon el egy békepárti határozatot, amelyet Botka László megpróbált elviccelni, majd Putyin legnagyobb szövetségesének Orbánt nevezte. Ezt követően Haág Zalán megkérdezte Binszkitől, ki volt az egyetlen magyar politikus, aki saját házában fogadta Putyint - a mondat befejezése előtt Botka azonnal megvonta a szót. Úgy tűnik nem szeretett volna a DK által támogatott polgármester visszaemlékezni a Gyurcsány-Putyin találkozóra, de mi segítünk benne:

2006. március 1.: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök otthonában beszélget Vlagyimir Putyin orosz államfővel, amikor a kormányfő ebéden látta vendégül az orosz elnököt (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A költségvetés stabil, csak nem a jó gazdálkodás miatt, hanem mert eladják az ingatlanokat és amiért újabb parkolózónákat hoznak létre

Mihálik Edvin és Kovács Tamás kihangsúlyozta, Szeged költségvetése egyensúlyban van. Chovanecz Kata és Német Ferenc megjegyezte nem is lehetne másképp, törvény kötelezi az önkormányzatokat hogy a bevétel és a kiadás egyensúlyban legyen. Német Ferenc emlékeztetett, ez ráadásul csak úgy jött össze Szegednek, hogy korábban eladták a Cserepes Sori Piacot, most óvodákat zárnak be és adnak el más ingatlanokkal együtt.

fosztogatják Szeged vagyonát"

- fogalmazott a képviselő az áron alul kiárúsított ingatlanokkal kapcsolatban. Emlékeztetett, hamarosan az újszegediek ha a házuk előtt parkolnak le, akkor is fizethetnek parkolási díjat a kibővített parkolózónák miatt, emellett pedig csökkenteni fogják a parkolóhelyeket is, ahelyett hogy bővítenék.

Lakópark épül a Cserepes Sori Piac helyén, de útfejlesztések nem társulnak hozzá

Haág Zalán emlékeztetett, már a piac működése alatt az a szóbeszéd járta, hogy lakóparkot terveznek építeni a piac helyén, ezt követően - mint mondta - csődbe vitték a piacot üzemeltető céget, olcsóvá tették a telket és egy privát befektetőnek eladták, aki zsíros hasznot húzott az üzleten.

Az üggyel kapcsolatban Chovanecz Kata azt is szóvá tette, hogy a 8-10 méterre megemelt, önkormányzat által engedélyezett homlokzatmagasság egy lakótelepet jelent, amely nem illik a városképbe azon a területen.

Német Ferenc azt is kritizálta, hogy semmilyen útfejlesztés nem indult el a Cserepes sornál, amely környéke már így is túlterhelt.

Végigviszik az ovódabezárásokat és eladásokat, amelyek mellett többek között a Máltai Szeretetszolgálat épületét is eladja a város, de a közgyűlésben képviselővel nem rendelkező A Nép Pártján megtarthatja az önkormányzati tulajdonú irodáját

Chovanecz Kata megjegyezte, a Bem utcai egy olyan óvoda, amelynek alacsony volt a rezsiköltsége és száz százalék feletti kihasználtságon működött. További problémaként vetette fel, hogy az értékbecslésen csupán telek érték szerepelt, azaz azon kívül, hogy érték alatt adják el, feltételezetten le is bontják az épületet.

A képviselőasszony emlékeztetett arra is, hogy a Szél utcai óvodát részletfizetési lehetőséggel, egy zárt pályázaton meghirdetve adják el egy cégnek, amely „köznevelési intézményként” funkcionál tovább, azaz szinte biztosan magánóvodaként, ez pedig azt is cáfolja, hogy létszámhiány miatt kellett bezárni.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a jogszabályoknak sem felelnek be a bezárások és összevonások, szabályosan működő óvodát zárnak be és szabályosan működőt lehetetlenítenek el a szabályos működésben, amely miatt már a kormányhivatal is vizsgálatot folytat.

Német Ferenc az ingatlanokkal kapcsolatban felhívta rá a figyelmet, hogy Tóth Péter rendelkezik jelenleg is önkormányzattól kapott irodával, amelyet semmi sem indokol - és inkább azt kéne hasznosítani, mint a Csanádi utcai önkormányzati épületet eladni - hiszen a Jobbiknak már megszűnt a frakciója, egy képviselője sincs és Tóth Péter is kilépett már a Jobbikból, aki szintén nem is képviselő.

Ha nincsenek fiatalok, nincsen jövő"

- szólalt fel Joób Márton. Kiemelte, amikor óvodát ad el a város, azzal elfogadják a gyermekek számának csökkenéséről és lemond a város a helyzet javításáról. Feltette a kérdést, miért engedi a városvezetés, hogy Szeged lakossága folyamatosan csökkenjen, miért nem igyekszik vonzóvá tenni a várost, hogy itt telepedjenek le családok. Emlékeztetett arra is, hogy gyorsan változnak a hozzáállások, mert tavaly még Binkszkivel az óvodák megmentéséért közösen harcoltak, most Binszki jelentette be a bezárásokat.

Haág Zalán azt is megjegyezte, 20 évig működhetett volna a Bem utcai óvoda, a napvitorla árából.

Botka László a felhozott dolgokra nem tudott érdemben válaszolni. Azzal védekezett, hogy kevesebb a gyermek, amit országos problémaként kezelt - megfeledkezve arról, hogy a környéken lakosságarányosan tekintve itt a legkevesebb a gyermek. Arra egyáltalán nem reagált, hogy ezzel neki kéne kezdenie bármit is. A tornaszobák hiányára pedig annyit reagált, hogy más városokban is hiány van belőle - szintén megfeledkezve arról a tényről, amelyre Haág Zalán is emlékeztette, hogy a városvezetés bezárásai és összevonásai miatt szűnt vagy szűnik meg 3 tornaszoba is, amely jogszabályi előírás lenne.

Az autósok továbbra sem számíthatnak jobb helyzetre

Mihálik Edvint felkérték, hogy számoljon be a zöldtanácsnoki munkásságáról. Elmondta hogy a jövőben célja, hogy ne csökkenjen tovább a zöldterület mérete a belvárosban. Kiemelte, hogy a gyalogosok, kerékpárosok számát tovább kívánják növelni - akiket mint mondta, az autósokkal szemben előnyben részesítenek jelenleg és ez a jövőben is így lesz. A gépkocsiszám visszaszorításának érdekében a tömegközlekedést is vonzóbbá próbálják tenni. Ezt követően sorolni kezdte a megvalósult programokat - csak mint Német Ferenc felhívta a figyelmet - olyan dolgok felsorolásába kezdett, amikor még csak képviselő sem volt, mint például az újszegedi liget felújítása, vagy olyan dolgokat mondott, amikhez vajmi kevés köze volt, mint például az állam és uniós forrásból felújított Vedres utcai óvoda.

Német Ferenc megjegyezte, ha továbbra is célja az autósok visszaszorítása, akkor magyarán újabb parkolóhelyek szűnhetnek meg és további autóutakra vezethetik rá a bicikliseket, amely mint mondta, rendkívül veszélyes.

A napirendi pont, amellyel saját magát cáfolja meg az önkormányzat: növelni kell a megmaradt ovik keretlészámát

Chovanecz Kata felhívta rá a figyelmet, csupán 54 fővel lett kevesebb óvodás idén, amely 2 csoportot jelent, eközben 4 komplett óvodát zárnak be. Kiemelte, hogy a szakkörök és testmozgás lehetőségét csökkentik a keretlétszám növelésével, mivel tornaszobákban kerülnek elhelyezésre a gyermekek egyes túlzsúfolt óvodákban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.