Közélet

Hamarosan ismét rózsaünnepet tartanak Szőregen

Hamarosan ismét rózsaünnepet tartanak Szőregen

2023. június 15., csütörtök
Hamarosan ismét rózsaünnepet tartanak Szőregen

Június 23-tól három napon át minden a virágokról szól Szőregen, a magyarországi rózsatőtermesztés fellegvárában, ahol huszonharmadik alkalommal szervezik meg a Szőregi Rózsaünnepet - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az egyik legnépszerűbb program minden esztendőben a rózsaföldek látogatása. Idén Bata András Faiskolája és a Hegedűs Gyümölcs- és Díszfaiskola nyitja meg rózsaföldjeit a látogatók előtt, ahol több mint egymillió virágzó rózsatő látható. A rózsaföldeket egyénileg és szervezett formában is lehet látogatni. Idén először a Kocsis Flóra Kft. rózsaföldjéről a látogatók saját szedésű rózsával térhetnek haza.

Az ünnep alkalmából rendezett kiállítások minden évben egy-egy témakört ölelnek fel,

idén a rózsa és a művészet kapcsolatáról szól majd egy tárlat a Tömörkény István Művelődési Házban, de tartanak vágottrózsa-bemutatót is.

Pénteken és szombaton a Monti Sándor parkban kulturális programokkal, koncertekkel, táncbemutatókkal, színházi előadásokkal várják a Rózsaünnepre érkezőket. A Monostori András Idegenvezetések szervezésében a vendégek bebarangolhatják Szőreget, megismerkedhetnek múltjával és jelenével.

A leglátványosabb programok egyike a Rózsaünnepi felvonulás június 24-én este,

melyen mintegy hatvan, rózsákkal feldíszített lovaskocsi, fiáker, gépkocsi, veterán autó, traktor és más jármű, kisebb-nagyobb csoport vesz részt. A díszítéshez és a menteket kísérő rózsaszirom-esőhöz a szőregi és környékbeli rózsatermesztők több százezer virágot biztosítottak. Este a felvonulást követően itt adják át az év dísznövénykertésze elismerést, valamint a Szőregért Érmet.

A hétvégén az elmúlt években népszerűvé vált levendulaszüret is várja a vendégeket Szőregen.

A zárónapon, június 25-én pedig a sporté a főszerep, a Szőregi Rózsafutáson három távon indulhatnak a jelentkezők, a félmaratont választók virágzó rózsák között tehetik próbára állóképességüket.

A szőregi rózsatőtermesztés több mint százéves múltra tekint vissza, az országban egyedülálló hagyományokkal rendelkezik. A rendkívül munka- és szakértelemigényes termesztés jellemzően családi gazdaságokban folyik. Szőregen és környékén ötven üzemben, mintegy 170 hektáron termesztenek rózsát, ez a munka sokaknak jelent megélhetést.

A generációkon át öröklődött szakértelemnek, szaktudásnak és a rózsatermesztésnek kedvező mikroklímának köszönhetően a Szőreg környékén termesztett rózsatövek kiváló minőségűek és Európa-szerte keresettek. A Tisza és a Maros közötti öntéstalaj kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a Magyarországon évente előállított 4,5-5 millió rózsatő 90-92 százaléka ebből a térségből származik.

Ennek elismeréseként a szőregi rózsatő 2012-ben bekerült az Európai Unió oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába, 2020-ban pedig hungarikum lett.

A Szőregi Rózsaünnepet a hagyományokat továbbéltető kertészek előtti tiszteletadásként első alkalommal 1999-ben rendezték meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.