Közélet

Elhunyt Géczi József Alajos, a térség egykori MSZP-s országgyűlési képviselője

Elhunyt Géczi József Alajos, a térség egykori MSZP-s országgyűlési képviselője

2023. június 30., péntek
Elhunyt Géczi József Alajos, a térség egykori MSZP-s országgyűlési képviselője

Dr. Géczi József Alajos 1950. február 21-én született Kiskunmajsán, 1968-ban érettségizett a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban. Két évig autóvillamossági műszerész iparitanuló volt Kecskeméten, ezt követően néhány hónapig szakmunkásként dolgozott.

1971-ben felvételt nyert a József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára és 1976-ban szerzett diplomát szocializmusból, majd 1979-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán elvégezte a "tudományos szocializmus" kiegészítõ szakot. 1976-tól tanársegéd, 1982-től egyetemi adjunktus a JATE tudományos szocializmus tanszékén. Kutatási területe a 19. századi szocialisták jövőképe, a szakszervezetek pozíciója az úgynevezett létező szocializmusban, továbbá a sztálini modell vizsgálata, különös tekintettel annak bomló szakaszára és magyar sajátosságaira. Leginkább e témákról készített tanulmányokat, cikkeket, kutatási jelentéseket, szakértői anyagokat. Egyik legsikerültebb "alkotásának" azt a dokumentációs és információs bázist tartotta, mely az MTA-Soros Alapítvány és más szervezetek támogatásával 1985-ben jött létre Szegeden.

Politikai pályára 1975-ben lépett, ekkor lépett be a Magyar Szocialista Munkáspártba. 1988 őszén az MSZMP-n belül szerveződött reformköri mozgalom egyik alapítója. 1989-ben a rövid életű Demokratikus Magyarországért Mozgalom ügyvivője lett.

1989. október 7-én, az MSZMP átalakuló kongresszusán belépett a Magyar Szocialista Pártba és az országos elnökség tagjává választották.

Az 1990. évi országgyűlési választásokon sem az országos, sem a Csongrád megyei területi listán nem szerzett mandátumot.

1991-ben Demény Pál halálakor Géczi József Alajost jelölték az MSZP országos listájáról, így február 26-án átvette országgyűlési mandátumát. Ezt követően kiemelt helyen szerepelt már az MSZP országos listáján, de egyéni mandátumot is tudott nyerni, így 2010-ig erősítette az MSZP frakcióját.

2020-ban Szeged város közgyűlésePro Urbe-díjjal tüntette ki.

A halálesettel kapcsolatban Botka László közösségi oldalán megjegyezte, Géczi József Alajos személyes mentora és fiatalkora meghatározó példaképe volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.