Közélet

Egy éve nem pörgött úgy az ingatlanpiac, mint az elmúlt egy hónapban

Egy éve nem pörgött úgy az ingatlanpiac, mint az elmúlt egy hónapban

2023. június 12., hétfő
Egy éve nem pörgött úgy az ingatlanpiac, mint az elmúlt egy hónapban

Az idei évben eddig csökkenő tendenciát mutatott az ingatlanok értékesítése, elkezdtek felhalmozódni a lakáshirdetések, amely hatására az infláció ellenére is eddig stagnálni kezdtek az ingatlanok árai. Most azonban újult erőre kapott a hazai ingatlanpiac.

2023 májusában a Duna House saját adatain alapuló becslése alapján országosan 10 187 adásvétel történt. 10 000 feletti tranzakciószámot utoljára tavaly júniusban becsült az ingatlanközvetítő cég, ez az adat azonban az előző évhez mérten csekélyebb, de továbbra is 19%-os visszaesést jelez.

A májusi lendület az idei legerősebb hónaphoz, márciushoz képest 31%-kal, áprilishoz hasonlítva pedig kiemelkedő, 50%-kal jobb teljesítményt hozott az ingatlanpiacon.

Tranzakciószámokban erősített ugyan, de kereslet tekintetében áprilishoz képest 8 ponttal gyengébb hónapot zárt a szegmens. A kereslet csökkenését részben a májusi munkanapok magas száma, részben a szezonális trendek magyarázzák - írja a Duna House.

Nőtt az aktivitás a jelzálog-hitelpiacon is

Az elmúlt hónapban a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a hazai adatai alapján 48 milliárd forintos volumen becsülhető, ami az előző havi becsült adathoz képest 14%-os növekedést, az előző év májusi MNB adathoz képest azonban továbbra is számottevő, 69%-os csökkenést jelez. Az ingatlanközvetítő vállalat szakemberei mind az ingatlan-, mind a hitelpiacon továbbra is erősödő piaci folyamatokat várnak az év során.

Budapesten olcsóbbak lettek az ingatlanok, vidéken drágulnak

A budapesti lakótelepek lakásain kívül az összes ingatlantípus tekintetében az átlagos négyzetméterárak drágulását mutatják az elmúlt hónap értékesítési adatai. Az előző év azonos időszakához képest magasabb átlagos négyzetméteráron lehetett panellakáshoz jutni vidéken, ahol irányváltozás nem, azonban 3-4%-os mozgástér jellemezte az adásvételeket a vevői alku során. Az értékesített téglaépítésűek tekintetében jellemzőbb volt az irányár csökkentése, keleten 8, nyugaton 5%-kal vitték lejjebb az árat a tulajdonosok a hirdetés során, az alku mindkét országrészben egységesen 7% volt.

A májusi ingatlanpiacon a 40-50 év közöttiek csoportja volt a legaktívabb vidéken a Duna House adatai alapján. A tranzakciók közel felében beosztottak szerepeltek a vevői oldalon. A legnépszerűbb vásárlói motiváció 28%-kal a nagyobb ingatlanba költözés volt. Átlagosan 50,1 millió forintot költöttek ebből a célból a vidéki ingatlanvásárlók. A vevők 24%-a befektetésként vásárolt ingatlant, amire átlagosan 31 millió forintot szántak, első lakásra 24%-uk szerződött, amire 30 milliót költöttek átlagosan.

Közép-Magyarország kivételével, országosan a 40-60 négyzetméter közötti alapterületű ingatlanokat vitték inkább a vevők. Az itt értékesített otthonok többsége, 31%-a 250 ezer forintos négyzetméterár alatt kelt el és jelentősen, 9 százalékponttal megnőtt a 40 millió forint feletti értéket képviselő lakások és házak aránya.

A Duna House által értékesített ingatlanok eladói között a 60 év felettiek 26%-os arányban voltak jelen a vidéki területeken. A legnagyobb százalékban (43%) a beosztottként dolgozók váltak meg otthonuktól. A leggyakoribb eladási ok vidéken az örökség értékesítése volt idén májusban is, de magas, 24%-os arányban döntöttek otthonuk eladása mellett kisebb ingatlanba költözés miatt a tulajdonosok.

Borítókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.