Közélet

Az idei turizmus javát úgy néz ki a fürdőtelepülések viszik el

Az idei turizmus javát úgy néz ki a fürdőtelepülések viszik el

2023. június 11., vasárnap
Az idei turizmus javát úgy néz ki a fürdőtelepülések viszik el

Kiss Róbert Richard turisztikai szakértő szerint belföldön egyértelműen a Balaton a legnépszerűbb úti cél, de a fürdőtelepülések is szép számokkal tervezhetnek. Külföldi úti célok között továbbra is Horvátország a sláger.

Belföldön egyértelműen a Balaton, valamint egyre több turistavonzó attrakciója miatt Budapest a legnépszerűbb úti cél – kezdte az InfoStartnak Kiss Róbert Richard, aki szerint a fürdőtelepülések, Eger és Tokaj vidéke is szép számokat fognak hozni, de – a pandémia idején népszerűvé vált – kis panziók az Őrségben, Noszvaj környékén is „trendik” maradtak.

A turisztikai szakértő úgy látja, szintén divatos a Tisza-tó, valamint népszerű lesz a következő időszakban Hajdúszoboszló, Debrecen, Sárvár, és a Velencei-tó térsége.

Kiss Róber Richard megjegyezte:

Múlt év október–novemberben még attól lehetett tartani, hogy a „rezsidémon” elviszi a 2023-as szezont, most azonban úgy tűnik, akár a 2019-es év is túlszárnyalható.

Hozzátette: Bár nyilván sok minden függ az orosz–ukrán konfliktustól, vagy attól, hogy felüti-e a fejét egy újabb járvány.

Ami a külföldet illeti, a szakértő szerint a sláger továbbra is Horvátország, ahová a járványt megelőző évben mintegy 660 ezer magyar turista látogatott el, majd a pandémia időszakában ez a szám 400 ezer körülire csökkent, most viszont borítékolhatóan megint 600 ezer fölötti lesz a magyar vendégszám. Kiss Róbert Richard – figyelembe véve az úti és minden egyéb hozadékos költséget – nem teljesen ért egyet azzal, hogy egy balatoni nyaralás árából kihozható egy horvátországi út, ráadásul – mint fogalmazott – a „körtét az almával nehéz összehasonlítani”.

Kiss Róbert Richardhoz hasonlóan Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke május végén az Indexnek hasonlóan vélekedett:

Drága a Balaton, de azt cáfolom, hogy drágább lenne, mint egy külföldi nyaralás. 12-15 százalékos átlagáremelkedésre lehet számítani, ha a szezon egészét nézzük. Ez messze az infláció alatt van”.

Kiss Róbert Richard a külföldi úti célokról kifejtette, Horvátország mellett népszerűek a görögországi szigetek, Kréta, Korfu, Rodosz és Zákinthosz, valamint egyre inkább Míkonosz is. Közben Bulgária reneszánszát éli, Montenegró pedig újdonságként említhető az úti célok között. A magyar turisták szívesen veszik az irányt Olaszország, Egyiptom, Tunézia és Törökország felé is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.