Közélet

A városvezetés fittyet hány a szabálytalanságokra, a jövőben pedig további ovik kerülhetnek bezárásra

A városvezetés fittyet hány a szabálytalanságokra, a jövőben pedig további ovik kerülhetnek bezárásra

2023. június 21., szerda
A városvezetés fittyet hány a szabálytalanságokra, a jövőben pedig további ovik kerülhetnek bezárásra

Ma a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottságnál is napirendre került az óvodabezárások ügye, ahol arcpirító "érveket" hallhattunk a balliberális városvezetés képviselőitől. Szabályosan üzemelő óvodákat zárnak be, illetve szabályosan működőket lehetetlenítenek el a szabályos működésben, majd azzal érvelnek, hogy nem képesek betartani a szabályokat. Pedig a dolguk annyi lett volna, hogy nem csinálnak semmit azzal, ami szabályosan működik.

Az ülés most is a szokásos önfényezéssel indult: Ismét hallhattuk a párbeszédes Kovács Tamástól, hogy a költségvetés az elvárosoknak megfelelően alakult és egyensúlyban van a város pénzügyi helyzete - ami érdekes kijelentés annak tükrében, hogy ezt követően már az óvodabezárásokról beszéltek, amiket a város más ingatlanával együtt elad.

Német Ferenc emlékeztetett: korábban még rémhírnek titulálták az óvodabezárásokat, majd létszámhiányra hivatkozva három óvoda bezárását jelentették be, amiket már igyekeznek el is adni. Arra az ellentmondásra is felhívta a figyelmet, hogy bár létszámhiányról beszél a városvezetés, addig a megmaradt óvodákban épp most terveznek keretlétszámot emelni. Később azt is hozzátette, mivel az egyik óvodából magánóvodát készülnek kialakítani, ez szintén cáfolja a létszámhiány miatti leépítést.

Haág Zalán azt is hozzátette, a Bem utcai óvodában nem hogy létszámhiányról nem volt szó, hanem 100% feletti volt a kihasználtsága, - amelyet az óvodabezárásokat szorgalmazó Kardos János osztályvezető is elismert - ráadásul tornaszobával is rendelkezik az épület, amely több más óvodában nincs a törvényi előírás ellenére sem.

Chovanecz Kata pedig arra hívta fel a figyelmet, az összevonások miatt a Földmíves utcai óvodában az egy éve kialakított tornaszobát is fel kellett számolni, hogy ott is gyerekeket helyezhessenek el, amely miatt a szülők kérvényezésére már vizsgálatot is indított a kormányhivatal.

Az egyik szülő is részt vett a bizottsági ülésen, aki jelezte, hogy a kijelölt összevonások nem úgy történnek, ahogy azt a városvezetés elképzelte. Több szülő inkább másik óvodába vitte át a gyermekét.

Mind Chovanecz Kata, mind a szülő feletette a kérdést, a tornaszoba ügyét miként fogják rendezni, amire a válasz annyi volt:

Úgy mint régen (azaz visszatérnek a szabálytalan működéshez). Hozzátették azt is, a jogszabályos működés csak egy "ideális eset". Illetve szerintük "nem lehet betartani" az előírásokat.

A balliberális bizottsági tagok azzal védekeztek, hogy számos intézményben nincs elegendő hely kialakítani a tornaszobát. Arról a részről megfeledkezve, hogy pont az összevonásaik, keretlétszámnöveléseik miatt zsúfolódnak túl a helyek, ezért nincs elegendő hely többek között a Földmíves utcaiban sem. Arról nem is beszélve, hogy jogszabálynak megfelelő Bem utcait ráadásul bezárják, illetve eladják.

A végén Kovács Tamás próbálta védelmébe venni a mundér becsületét. Arra hivatkozott, hogy igazából az egy éve kialakított Földmíves utcai tornaszoba igazából nem is volt tornaszoba.

Továbbá a városvezetés a gyermekszám jelentős csökkenésével számol a következő években is, ezért 3 év múlva ismét felül fogják vizsgálni az óvodákat és újabb összevonások jöhetnek.

A kevés szegedi gyermek miatt viszont a kormányt kezdte hibáztatni, megfeledkezve arról, hogy a térségben Szegeden él arányaiban a legkevesebb gyermek és egyben Szeged a legelöregedőbb város is.

Azonban Kovács Tamás szavaiból kiderült, továbbra sem tervez Szeged bármit is tenni a demográfiai hanyatlás ellen. Az óvodák bezárása pedig csak tovább ront az amúgy is tragikus helyzeten.

https://szegedma.hu/2023/06/nepszamlalas-szegeden-atlag-alatti-a-gyermekek-szama-szomszedos-telepulesek-mindegyike-elozi-szegedet

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.