Közélet

Őszre elkészül a Szeged-Röszke vasútvonal zajvédő fala

Őszre elkészül a Szeged-Röszke vasútvonal zajvédő fala

2023. május 8., hétfő
Őszre elkészül a Szeged-Röszke vasútvonal zajvédő fala

A jóváhagyott környezetvédelmi engedélynek megfelelően nyáron megkezdődik a kijelölt helyeken a zajvédő falak építése és passzív akusztikai védelem kialakítása. A MÁV beruházásában megvalósuló Szeged-Rendező–Röszke országhatár vasútvonal átépítése, villamosítása ütemterv szerint halad, a munkálatokat – beleértve a zajvédelmi rendszerek kiépítését – tervezetten idén ősszel fejezik be teljeskörűen - közölte a MÁV-csoport

A környezetvédelmi engedélynek és az akusztikai vizsgálatoknak megfelelőn három szakaszban, összesen 1.408 méter zajvédőfalat épít ki a vasúttársaság, illetve a kijelölt helyeken a passzív zajvédelmi intézkedéseket is elvégzik.

A vasúttársaság csökkentett, 60 km/h sebességben korlátozta a tehervonatok maximális sebességét, nem csak az építési munkálatok idejére, hanem a teljes vonatforgalom újraindulását követően is az elkerülő tranzitforgalom 2025. év végére tervezett visszatereléséig. A csökkentett sebesség miatt a vasúti forgalom zajterhelése nem fog növekedni az átadást követően sem, sőt a beruházás befejezésétől a vasúti pálya a nap 24 órájában képes lesz a forgalom lebonyolítására, ennek okán az éjszakai tehervonatok mennyisége csökkeni fog. A vasúti pálya átépítése, korszerűsítése már önmagában hozzájárul ahhoz, hogy a vasúti forgalomból eredő zajterhelés csökkenjen, hiszen új vágányokon, új síneken a vasúti forgalomból eredő zaj- és rezgéscsillapítás is megvalósul.

A Szeged-Rendező–Röszke országhatár vasútvonal átépítése ütemterv szerint halad, a teljes vonalon befejeződött a nagygépes munkavégzés, a vasúti pálya, a vágányok, a váltók és a szükséges építmények is elkészültek. A vasúti pályaépítés befejezés után elkezdődtek a párhuzamos és keresztező közműhálózati kiváltások és a felsővezetéki oszlopok telepítése tovább folytatódott.

Jelenleg is a nappali órákban – vonatmentes időszakban – végzik a vasútvonal hátralévő kivitelezési munkáit. Folyamatban vannak Röszke vasútállomás üzemi épületének teljeskörű felújítási munkái. Szentmihály új megállóhelyen és Röszke állomáson megkezdett akadálymentes magas peronok építése zajlik, a tervek jóváhagyása után az utasbeállók telepítése következik. A párhuzamos utak építési munkái is zajlanak.

A borítókép illusztráció, a MÁV-csoport oldaláról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.