Közélet

Mihálik Edvin úgy tett, ahogy baloldalon szokás: másra tolta saját felelősségét

Mihálik Edvin úgy tett, ahogy baloldalon szokás: másra tolta saját felelősségét

2023. május 31., szerda
Mihálik Edvin úgy tett, ahogy baloldalon szokás: másra tolta saját felelősségét

Mint azt megírtuk, három hajléktalan egy negyedik társukat ölte meg hétvégén Újszegeden, az Odessza városrészben. A környéken évek óta egyre több az agresszív kéregető és hajléktalan, amiről a lakók folyamatos jelzéseket küldtek a körzet önkormányzati képviselőjének, Mihálik Edvinnek.

A szombati eset után a környék lakói éles kritikát fogalmaztak meg a budapesti karrierjét bőszen építgető momentumos ifjúval szemben, mi pedig kérdéseket küldtünk, hogy nem érzi esetleg úgy, hogy érdemes lenne megszólalnia egy ilyen köznyugalmat érintő ügyben, mint a körzet önkormányzati képviselője?

https://szegedma.hu/2023/05/az-ujszegedi-gyilkossag-kapcsan-kapott-rendkivul-sulyos-kritikat-mihalik-edvin

A képviselő a vele szembe jövő valóságot nem tudta elkerülni és bár a kérdésünkre nem válaszolt, a közösségi oldalán négy nappal gyilkosság után reagált. Nem is akárhogy.

Mihálik válasza röviden összefoglalható: Pintér Sándor belügyminiszter a hibás, akinek gyorsan fogalmazott is egy levelet, amiben leírta, hogy mi történt és milyen veszélyes lett az Odessza városrész. Továbbá természetesen jó dollárbaloldali politikushoz méltó módon pénzt kért, valamint jelezte, hogy várja a megoldásokat a hasonló esetek megelőzésére.

Ha már a saját, rutinosabb frakciótársak nem segítenek ifjú és még rutintalan barátjuknak, akkor igyekszünk mi megtenni a magunk módján.

Tavaly ősszel, a képviselő oldalán több bejegyzés alatt is jelezték Odessza városrész lakói: baj van. Az ügyben több sajtótájékoztatót is tartott több szegedi párt. Mihálik Edvin csendben maradt. A lakók keresték, nem lépett az ügyben.

Pedig képviselőként megtehette volna, hogy:

  • jelzi a rendőrségnek, hogy van egy terület, ahol fokozott ellenőrzésre lenne szükség
  • jelzi a polgárőrségnek, hogy fokozottabb figyelmet kér a területre
  • jelzi a város vezetésének, hogy az Odessza városrészben baj van, megoldást kell találni
  • jelzi a terület gazdájának, hogy sürgős cselekvésre van szükség, mert bűntanya van a területén

De talán a legfontosabb: meghallgatja azokat, akik megválasztották.

Az, hogy utólag ír egy saját magát mosdató, a felelősséget magáról levakaró megkésett bejegyzést, és egy levelet a belügyminiszternek, az Mihálik Edvin alkalmatlanságát mutatja.

A rendőrség teszi a dolgát

Kérdéseinkre válaszolt a rendőrség - bár igen szűkszavúan. Ebben azonban semmilyen erőforráshiányt nem említenek. „Kollégáim folyamatos járőrszolgálatot látnak el Szegeden, az Ön által említett (Odessza - a szerk.) városrészen is.

Amennyiben szabálysértés, vagy bűncselekmény elkövetését észlelik, a hatályos jogszabályoknak megfelelően eljárnak.

A hétvégén történt halált okozó testi sértés nyomozati szakaszban tart, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányságon 3 gyanúsítottat kihallgattak és őrizetbe vettek” - írták válaszukban.

Változásra van szükség

Mihálik Edvin felelősségére mutatott rá Német Ferenc is. „Képviselőtársamnak minden lehetősége megvolt arra, hogy a városvezetés által évek óta mostohán kezelt Újszegeden elkezdődjön a rendrakás.

A lakók jelezték, hogy baj van, egyre nagyobb baj van, de nem történt semmi, nem lépett semmit. Ezek után a belügyminisztert felelősségre vonni teljesen elképesztő”

- írta válaszában a szegedi Fidesz önkormányzati képviselője. „A városnak nincs rendészeti stratégiája, de a közterület-felügyelők az autók elszállításán kívül nem látnak el más feladatot.

Változtatni kell, mert a szegediek biztonságérzete folyamatosan csökken, ami nem véletlen”

- mutatott rá.

„Bebizonyosodott, hogy nem légből kapott volt, amit korábban mondtunk: az Odessza városrészt rettegésben tartó hajléktalanok között gyilkosok is vannak. Most egymás között végződött gyilkossággal egy vita, de semmi garancia, hogy a lakókkal szemben ne így lépjenek fel. Agresszív viselkedésük régóta félelmet kelt, a hétvégi gyilkosság pedig a biztonságérzeten ront.

A körzet önkormányzati képviselőjének jóval előbb kellett volna cselekednie, így egyértelmű felelőssége van abban, hogy idáig fajult a helyzet Újszegeden”

- írta kérdéseinkre Tímár Tamás, a Mi Hazánk szegedi alelnöke.

Újabb kérdéseket küldtünk a rendőrségnek, hogy megtudjuk, valósak-e Mihálik Edvin azon kijelentései, hogy nincs elég erőforrásuk a hasonló estek megelőzésében szerepet játszó ellenőrzésekre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.