Közélet

Mihálffy Béla is megemlékezett a legszögedibb szögediről

Mihálffy Béla is megemlékezett a legszögedibb szögediről

2023. május 10., szerda
Mihálffy Béla is megemlékezett a legszögedibb szögediről

„Szeged kereszténydemokrata országgyűlési képviselőjeként nagy tisztesség Bálint Sándor szobránál szólnom a legszögedibb szögedi tisztelőihez. Hiszen amellett, hogy szentéletű ember, kiváló néprajztudós és egyetemi professzor, nagybetűs lokálpatrióta volt, egyszersmind városunk kereszténydemokrata képviselőjeként is dolgozott a parlamentben” - fogalmazott Mihálffy Béla a megemlékezésen.

A képviselő beszédében felidézte, Bálint Sándor nem vált elvtelen politikussá, Mindszenty József hercegprímás karácsonyi letartóztatása után lemondott mandátumáról és visszavonult a politikai élettől.

Emlékeztetett arra is, a kommunista hatalom nem elégedett meg ennyivel, száműzték az egyetemi katedráról, 1965-ben pedig koncepciós perbe fogták.

Idő előtti nyugdíjba vonulása ellenére pedig nem hagyott fel a munkásságával, haláláig dolgozott, máig használatos alapvető munkái - amelyek a modern folklorisztika klasszikusainak számítanak - ezután jelentek meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.