Közélet

Tartós maradhat az üzemanyagárak csökkenése

Tartós maradhat az üzemanyagárak csökkenése

2023. május 11., csütörtök
Tartós maradhat az üzemanyagárak csökkenése

A közelmúltban vizsgálódásba kezdett a hazai benzinkutakon a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), s mint a Világgazdaság most megtudta, a hatóság nem állt le: tovább elemzi a töltőállomások árképzési módszereit. A GVH-nál úgy látják: azért is esnek mostanában a kutak árai, mert a kiskereskedők között verseny indult. A GVH folytatja vizsgálódását, hogy az árcsökkenés ne torpanjon meg.

A benzin és a gázolaj fogyasztói árának jelentős, most már több hete tartó csökkenése egyértelműen azt jelzi, hogy az üzemanyagpiacon beindult a verseny, amit a Gazdasági Versenyhivatal üdvözöl – közölte a szervezet a Világgazdaság megkeresésére. Hozzátették: azért, hogy ez a tendencia folytatódjon, és a magyar emberek csökkenő árakkal találkozhassanak a benzinkutakon, a nemzeti versenyhatóság továbbra is kiemelt figyelmet fordít az üzemanyag-kiskereskedelmi szektorra. A Világgazdaság április végén számolt be arról, hogy razziát indított a hazai benzinkutakon a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és három hét eltelte után érdeklődtek a kezdeti eredmények iránt.

A GVH vizsgálja a töltőállomások árképzési gyakorlatát – tudatták a szervezetnél általánosságban. Hozzátették: a versenyhivatal a tiszta verseny őreként továbbra is mindent megtesz azért, hogy az infláció csökkenése a következő hónapokban is folytatódjon mind az élelmiszerek, mind az üzemanyagok, mind a különböző szolgáltatások területén. Ennek érdekében folyamatosak a GVH hatósági intézkedései és versenypártolási javaslatai.

A versenyhivatal közlése kapcsán érdemes feleleveníteni az üzemanyagok árának utóbbi időbeli mozgását. A drágulás már az orosz–ukrán háború előtt megindult, a kormány ezért 2021 novemberében ársapkát tett az üzemanyagokra.

A lakosság így nem szenvedte meg, amikor – 2022 júniusában – 780 forint fölé szökött a 95-ös átlagára, s azt sem, amikor a dízel literjéért 2022 októberében 850 forintnál is többet kértek.

A rekordértékekhez képest mára jócskán visszaestek az árak, s bőven 600 forint alatt van mind a kétféle hajtóanyag literenkénti átlagára.

A benzinkutak árai persze – mint lényegében minden, a hétköznapokhoz tartozó kiadás ügye – a napi belpolitikai csatározásokhoz is témát szolgáltat. Az Origo áttekintette a közelmúlt politikai nyilatkozatait, s arra jutott: álhírnek, szándékos riogatásnak bizonyult a baloldal utóbbi hetekben hangoztatott jóslata, amely drasztikus üzemanyagár-emelkedést vizionált Magyarországon. A legfrissebb hírek ugyanis éppen az ellenkezőjéről, további árcsökkenésről szólnak, ráadásul a jelenlegi viszonyok alapján úgy tűnik, hosszabb távon sem várható jelentős drágulás.

(VG)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.