Közélet

Nyári és téli szünetet vezetnek be a közigazgatásban

Nyári és téli szünetet vezetnek be a közigazgatásban

2023. április 26., szerda
Nyári és téli szünetet vezetnek be a közigazgatásban

A kormány szerda délelőtt nyújtotta be az Országgyűléshez az igazgatási szünetről szóló törvényjavaslatát, amelyben igazgatási szünetet biztosítanának a téli és nyári iskolai szünidő idejére az állami és az önkormányzati szerveknél foglalkoztatottak számára – írta meg a Magyar Nemzet.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által most benyújtott törvényjavaslat feltételes módot használ az igazgatási szünet elrendelésével kapcsolatban. A normaszöveg szerint a kormány rendeletében nyári, illetve téli igazgatási szünetet rendelhet el, és ezt a rendeletét a tárgyévet megelőző év december 15-ig ki kell hirdetni. Vagyis ha december közepéig nem születik ilyen jogszabály, akkor a következő évben nem lesz központi igazgatási szünet.

Teljes leállástól azonban nem kell tartani, hiszen a kormányzati igazgatási szervet vezető, irányító, illetve felügyelő miniszter elrendelheti az általa vezetett, irányított vagy felügyelt kormányzati igazgatási szerv igazgatási szünet alatti működését, és meghatározhatja az ügyfélfogadás rendjét.

A törvényjavaslat azt is kimondja, hogy a szünet időtartama alatt nem kell biztosítani, hogy az elektronikus ügyintézésben a hivatali tárhelyre érkezett üzeneteket minden munkanapon átvegyék.

Ami az önkormányzatokat illeti, a kormányrendeletben meghatározott időszakra igazgatási szünetet rendelhet el:

  • a települési önkormányzat képviselő-testületének polgármesteri hivatala, közös önkormányzati hivatala és a közterület-felügyelet esetében a települési önkormányzat képviselő-testülete,
  • a főpolgármesteri hivatal esetében a fővárosi közgyűlés,
  • a vármegyei önkormányzati hivatal esetében a vármegyei közgyűlés.

A kormány javaslata szerint 2023-ra csak téli igazgatási szünet rendelhető el, mégpedig úgy, hogy a szünet elrendeléséről szóló kormányrendeletet a törvény hatálybalépésétől számított kilencven napon belül ki kell hirdetni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.