Közélet

Ferenc pápa: Végig kell nézzük, ahogy a béke álmát éneklő kórusnak leáldozik

Ferenc pápa: Végig kell nézzük, ahogy a béke álmát éneklő kórusnak leáldozik

2023. április 28., péntek
Ferenc pápa: Végig kell nézzük, ahogy a béke álmát éneklő kórusnak leáldozik

Szent István intelmeivel és József Attila idézettel beszélt I. Ferenc pápa a Karmelita kolostorban arról, hogy a világnak konfliktusok helyett harmóniára van szüksége.

A szentatya beszéde elején József Attila: A Dunánál c. verséből idézett. Arról is beszélt, hogy ,,Budapest a szentek városa". Kiemelte, hogy Budapest még ma is ismeri a szabadság érzését. Megemlékezett arról is, hogy a városban továbbra si nagyszámú zsidóság él, illetve hogy a budapesti zsidók a II. világháború során megmenekültek.

Ferenc pápa szerint a világban, melyben élünk ,,végig kell nézzük, ahogy a béke álmát éneklő kórusnak leáldozik", miközben utat törnek maguknak a háború szólistái. Hangsúlyozta: a béke soha nem a stratégiai érdekek követéséből fog fakadni, hanem olyan politikából, amely képes mindenki érdekeit szem előtt tartani, odafigyelve az emberekre, a szegényekre és a jövőre.

Idézett az Európai Unió egyik alapítójától, Robert Schumann-tól is: világbékét csak úgy teremthetünk, ha ,,az azt fenyegető veszélyekkel arányban álló kreatív erőfeszítéseket teszünk".

Kiemelte, hogy Európában olyan harmóniára és egészre lenne szükség, ami ,,nem nyomja agyon a részeket", és amiben olyan részek vannak, amik ,,jól illeszkednek az egészbe."

Hozzátette, olyan Európára gondol, ami ,,nem válik a részeinek túszává", és az önmagára hivatkozó populizmus áldozatává sem, de az ,,absztrakt szupernacionalizmus képviselőjévé sem", ami a népek életéről nem vesz tudomást.

Megemlítette beszédében Szent Istvánt is, akit szerinte az őszinte keresztényi szeretet vezérelt, mikor fiának, Szent Imrének a szeretetről írt.

Idézte a szentatya a király egyik intelmét is fiához: ,,az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő".

Az egyházfő azt mondta magyarul: ,,jónak lenni jó és jobb adni mint kapni".

- Isten áldd meg a magyart - zárta beszédét a pápa.

https://youtu.be/nePWq7nQyn4

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.