Közélet

Bedurrant az allergiaszezon Szegeden

Bedurrant az allergiaszezon Szegeden

2023. április 26., szerda
Bedurrant az allergiaszezon Szegeden

Alig köszöntött be a valódi tavaszi időjárás máris nagyon magas a szinten van a pollenkoncentráció Szegeden. Városunkban a platán okoz kellemetlen napokat az allergiásoknak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentéséből kiderül, hogy a pollenszezon átmeneti időszakában járunk. Ennek legfőbb jellemzője, hogy egyszerre nagyon sokféle allergén növény virágpora található meg a levegőben.

Az időjárás is befolyásolja pollenszintet

A csapadékos idő sokat javíthat a pollenhelyzeten. A levegőben szálló pollenszemek az esőcseppekhez tapadnak és a földre hullanak, így akik nem a pázsitfűfélékre allergiások, azok valóban fellélegezhetnek a következő napokban. A növények leginkább a reggeli órákban bocsátanak ki pollent, így a délelőtti órákban sokkal koncentráltabb a pollenszám a levegőben a délutánihoz képest.

forrás: Időkép

Az előző hétvégét jellemző nagyon magas pollenterhelés a hét első felében a lehűlés és az eső hatására jelentősen lecsökkent. A nyír, a tölgy, a platán, illetve az eperfafélék pollenkoncentrációja országosan közepes, helyenként elérheti a magas szintet. A juhar, a fűz, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a dió és az ostorfa virágporának mennyisége jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat, a kőrisé, a nyáré, a gyertyáné, a sásé, a komlógyertyáné, illetve már a pázsitfűféléké és a fenyőféléké jellemzően alacsony.

A NYIRFASZÖSZ NEM OKOZ ALLERGIÁT

Megjelent a levegőben a „nyárfaszösz”, ami azonban a tévhittel ellentétben nem okoz pollenallergiás tüneteket, mivel valójában a nyárfa terméséből és annak szél által való elterjedését segítő, üres, levegővel telt, allergén fehérjéket nem tartalmazó részeiből áll. Akiknél ebben az időszakban jelentkeznek pollenallergiás tünetek, azoknál valószínűleg a levegőben aktuálisan jelen lévő allergén növények pollenszemei okozhatják ezeket.

Az allergia betegség

Sokan legyintenek az allergiára és nem is kezelik betegségként. Ez viszont hibás felfogás, mivel az allergia egy krónikus betegség, amit komolyan kell venni. Ahogy minden más betegségnél, úgy az allergia esetében is érdemes szakorvost felkeresni. Az allergológusok arra figyelmeztetnek, hogy kezelés nélkül elhúzódhat az allergia, sőt akár allergiás asztma is szövődménye lehet. A szakorvosok arra is felhívták a figyelmet, hogy az allergiások kerülniük kell a keresztreakciót okozó gyümölcsöket, zöldségeket. Ilyen például az üröm-zeller, vagy a nyír-alma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.