Közélet

Az elfogott embercsempészeket hamarosan kitoloncolják az országból

Az elfogott embercsempészeket hamarosan kitoloncolják az országból

2023. április 26., szerda
Az elfogott embercsempészeket hamarosan kitoloncolják az országból

A reintegrációs őrizet kiterjesztésével a kormány arra kötelezi a Magyarországról jogerősen kiutasított embercsempészeket, hogy 72 órán belül elhagyják az ország területét - közölte a Belügyminisztérium (BM) szerdán az MTI-vel.

A közlemény az intézkedés céljának nevezte, hogy az embercsempészek büntetésének végrehajtásával összefüggő terheket ne a magyar adófizetők fizessék meg. Az erről szóló rendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben - jelezte a belügyi tárca.

Tájékoztatásuk szerint az elmúlt években a büntetés-végrehajtási szervezet azzal szembesült, hogy az embercsempészéssel összefüggő bűncselekmények elkövetőinek száma folyamatosan emelkedik a börtönökben. Jelenleg a fogvatartottak mintegy 13 százaléka, 73 ország csaknem 2600 állampolgára tartozik ebbe a körbe - írták.

A BM kiemelte, hogy a kormány rendelete az embercsempészés vagy annak előkészülete miatt jogerősen elítélt, az országból kiutasított fogvatartottak esetében teremti meg a reintegrációs őrizetbe helyezés lehetőségét, ami nem azonos a jogerős ítélet semmisségével.

A kommünikében kitértek arra is, hogy az intézkedés mintegy 700 fogvatartottat, többségében a Magyarországgal szomszédos országok állampolgárait érinti.

Közölték: a reintegrációs őrizet alkalmazhatóságát a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka állapítja meg, annak tényéről és időtartamáról a fogva tartó intézet parancsnoka állít ki okiratot.

A reintegrációs őrizet végrehajtásának kijelölt helye az elítélt szokásos tartózkodási helye szerinti állam területe, vagy ha az nem ismert, az állampolgársága szerinti állam területe

ismertették.

Az elítélt a reintegrációs őrizet kezdetének megállapítását követő 72 órán belül köteles lesz Magyarország területét elhagyni - áll a közleményben.

Borítókép:MTI/Mészáros János

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.