Közélet

A Tisza és a Körösök mentén indul az országos szúnyoggyérítés

A Tisza és a Körösök mentén indul az országos szúnyoggyérítés

2023. április 3., hétfő
A Tisza és a Körösök mentén indul az országos szúnyoggyérítés

Április első hetében indul a központiszúnyoggyérítés - közölte a program koordinálásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel hétfőn. Először a Tisza és a Körösök mentén, a Tisza-tónál, valamint Pest vármegyében irtják a szakemberek aszúnyogokat.

Azt írták: az elmúlt három évben a katasztrófavédelem feltérképeztette a csípőszúnyogok tenyészőhelyeit azokon a területeken, ahol rendszeresen jelentősszúnyogártalom alakul ki, azaz a folyók menti térségeket és a nagyobb tavak környezetét.

A tenyészőhelyek ismeretében már pontosan és hatékonyan alkalmazható aszúnyoglárvák ellen hatásos biológiai módszer"

tették hozzá.

A biológiaiszúnyoggyérítés során aszúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így az árvaszúnyogokra is teljesen ártalmatlan - részletezték.

Közölték azt is, a katasztrófavédelem által megbízott rovarbiológusok március eleje óta nyomon követik a lárvák megjelenését és fejlődésüket, ez alapján tervezik meg a kezelések menetét.

A Tiszán a közelmúltban levonult kisebb árhullám után kialakult tenyészőhelyeken indul a légi biológiaiszúnyoggyérítés szerdán. Aszúnyogirtást a Tisza-tónál, a Tisza Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád vármegyei szakaszán, valamint a Körösök mentén, Békés vármegyében kezdik és összesen 3750 hektár vízfelületet kezelnek a biológiai készítménnyel. Pest vármegye déli részén elsősorban a lehullott csapadék hozott létre kisebb, elszórt tenyészőhelyeket, itt földi lárvagyérítést terveznek végezni.

Kiemelték: a hűvösebb időben a lárvák fejlődése lelassul, ezért a szakemberek még a következő hétre várható felmelegedés előtt elvégzik a kezeléseket.

Az OKF felhívta a figyelmet arra: minél kevesebb aszúnyoglárva, annál kevesebb a kifejlettszúnyog, ezért érdemes a ház körüli kisebb vizeket kiönteni, lefedni, illetve rendszeresen cserélni, ugyanis egy-egy vízzel teli virágcserépben, vödörben, gumiabroncsban, eldugult ereszben százával, akár ezrével fejlődhetnekszúnyogok.

Ajánlott az esővízgyűjtő hordókatszúnyoghálóval lefedni, a ház előtti árkokat pedig rendben tartani, hogy hosszabb ideig ne tudjon bennük megállni az esővíz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.