Közélet

Magyarországon nem nélkülözhető az orosz gáz és Paks II-re is szükség van

Magyarországon nem nélkülözhető az orosz gáz és Paks II-re is szükség van

2023. március 20., hétfő
Magyarországon nem nélkülözhető az orosz gáz és Paks II-re is szükség van

Az energiaügyi miniszter az interjúban hangsúlyozta: jelenleg a megújuló források bővítése a cél, így feloldhatja a kormány a napelem korlátozást, de a szélerőművek építését is kulcsfontosságúnak tartja. Hozzátette, hogy a napelemes rendszereknél finomhangolnak, a szélerőmű-építés szabályain enyhítenek.

„Valóban azt szeretnék, hogy szélkerekek is épüljenek, de nem mindenütt az országban,

és nem komplett erdők, de a lehetőséget meg kell teremteni, mert a nap és a szél jól kiegészítik egymást” - jelentette ki.

Paks II-vel kapcsolatban az újságíró jelezte, hogy Finnország leállította az orosz atomerőmű programját, erre a miniszter úgy reagált: „Mi ezt a hibát nem fogjuk elkövetni.” Ennek okaként elsősorban az, hogy a földrajzi adottságaink kötnek bennünket.

„A csövek, amelyeken keresztül el lehet bennünket látni, Oroszországból erednek”

- mutatott rá.

A miniszter Magyarország energiahelyzetéről azt mondta, hogy az energiaellátás biztosított, a megújuló források a tervezettnél jelentősebb ütemben bővülhetnek, de az orosz gáz továbbra sem nélkülözhető. Az utóbbi hetekben témát adó akkumulátorgyárakról is beszélt a miniszter. „A tények, körülmények nem változtak, ehhez képest nem igazán érthető a hivatásos zöldpártok új kórusa.” - jelentette ki. Hozzátette: nyilvánvaló, hogy az ipari létesítményeknek van áram- és vízigényük, ám ezek kielégítése nem jelenthet gondot.

Álláspontja szerint

a szükséges villamos energia megtermelésekor több mindenre kell majd támaszkodni, fontos elem PAKS II, a napelemes kapacitás és a Tiszaújvárosban felépíteni tervezett két új, 500 megawattos gázturbinás erőmű is.

A teljes interjút itt olvashatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.