Közélet

Baloldali ünnep: Jakab egy békési bisztróban szónokolt, Kunhalmi 1949-ről beszélt, Karácsony beszólt Gyurcsánynak

Baloldali ünnep: Jakab egy békési bisztróban szónokolt, Kunhalmi 1949-ről beszélt, Karácsony beszólt Gyurcsánynak

2023. március 15., szerda
Baloldali ünnep: Jakab egy békési bisztróban szónokolt, Kunhalmi 1949-ről beszélt, Karácsony beszólt Gyurcsánynak

Az ellenzéki pártok tavaly az összefogás jegyében Budapesten tartott gyűlése nem hozta lázba az embereket-ez a választási eredményekben is megmutatkozott néhány héttel később. Idén az összefogásnak a forgácsain „ünnepelgetett” a dollárbaloldal.

MSZP

Az egykoron szebb napokat látott ős-baloldali párt maroknyi szimpatizánsa körében, a pesterzsébeti Petőfi-szobornál tartott megemlékezést. A párt társelnöke, Kunhalmi Ágnes, Hiller Istvánnal az oldalán arról beszélt, hogy március 15. a társadalmi haladás, a valódi nemzeti ügyek és az európai progresszió ünnepe. A kormánykritikus beszéd egy pontján hirtelen ugrott az időben és 1948-ról kezdett beszélni.

A mondat, ami után a történészek vakarják a fejüket

Jobbik-Konzervatívok

Immáron új néven, Jobbik-Konzervatívokként tartotta megemlékezését a baloldali párt a budapesti Batthyány-örökmécsesnél. Az alig több mint 20 perces rendezvényen Gyöngyösi Márton pártelnök párhuzamot vont térségünk 175 évvel ezelőtti és mai helyzete között mondván, akkor is, ma is az volt a cél, hogy Magyarország ne kerüljön ki az európai nemzetek sorából, hanem azokkal együtt fejlődjön. A kormányt kritizáló beszédét szűkkörű hallgatóság figyelte.

Kevesen emlékeztek a Jobikkal együtt (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Momentum

A Momentum megemlékezésének az internet volt a fő „helyszíne”. A párt elnöke, Gelencsér Ferenc a bejegyzések tanulsága szerint magányos sétát tett a forradalom budapesti helyszínein. Az MTI tudósítása szerint Donáth Anna a nagytétényi forradalmi pikniken vett részt több párttársával. A párt EP képviselője itt arról beszélt, hogy a márciusi ifjak úgy döntöttek, kezükbe veszik a sorsukat, közösségbe szervezik azokat, akiknek a szabadság és a nemzet érték.

Kevesen társultak a Momentum elnökének tavaszi sétájához (Fotó: Facebook)

LMP

Az LMP sem hívta megemlékezésre szimpatizánsait. Ungár Péter, az LMP társelnöke egy, a párt közösségi oldalán reggel közzétett videóban azt mondta: „vannak olyan dolgok, amelyekért megéri harcolni. Ez 1848 és 1849 üzenete.” A párt délután egy sajtóközleménnyel is megtoldotta az ünnepi megemlékezését, igaz ebben a múlt már nem kapott szerepet. Az akkumulátorgyárak ellen emelte fel a szavát.

Demokratikus Koalíció

A baloldali pártrendezvények közül a legnagyobb tömeget, néhány száz szimpatizánst, az irányt adó Demokratikus Koalíció rendezvénye vonzotta ellenzéki oldalon. Itt hosszú idő után a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc, és felesége, az árnyék-miniszterelnök, EP képviselő Dobrev Klára egy eseményen kritizálhatta a kormányt. Az elnöke szerint a Fideszt támogatni több mint bűn. Felesége, Dobrev Klára pedig azt mondta, az európai Magyarország eddig már két csatát elvesztett, és ha a harmadikat is elveszti, a reményt is elveszti évtizedekre.

Hely még akadt volna, érdeklődő már nem igazán (Fotó: MTI/MTVA)

Párbeszéd

A Párbeszéd a Hősök teréről induló, a 90 civil szervezet összefogásával megrendezett Civil Sugárút záróeseményére, a Szabadságmenetre ültette be megemlékezését. Bár a tervek szerint ellepték volna az Andrássy utat, végül néhány ezren vettek részt az eseményen. Karácsony Gergely az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésénél szólalt fel, ahol több baloldali polgármester is színpadra lépett. A főpolgármester közösségi oldalán közjogilag értelmezhetetlen fordulattal vezette fel szónoklatát, amikor arról írt, hogy „Budapest köztársaság. És az is marad.”

Azzal nem okozott meglepetést, hogy a kormányt kritizálta, viszont beszólt a baloldal vezérének. Bár nem nevesítette, de minden bizonnyal Gyurcsány Ferencnek is üzent, amikor azt mondta, a szabad országot nem sikerült elérniük a tavalyi választásokon, jövőre viszont a szabadságszerető városokat is elveszíthetik, ha azt játszák, ki a legnagyobb kicsi.

Néhány ezer fő is elég volt a legnagyobb ellenzéki gyűlés megtartásához (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Nép pártján

Jakab Péter Békés vármegyébe kirándult, több településen is híveket keresett mozgalmának. Gyomanedrődön, a 6. számú bisztróban mondta el beszédét. A baloldali parlamenti képviselő előbb a Pilvax kávéház és a gyomaendrődi bisztró között vont párhuzamot, majd, már megszokás szerint új választást követelt az igencsak üres pult előtt állva.

Nagyjából úgy gyülekezünk ma a gyomaendrődi 6. számú bisztróban, mint a márciusi ifjak a Pilvaxban-mondta Jakab Péter (Foró: Facebook)

A baloldali mozgalmár egy későbbi facebook bejegyzésében arról írt hogy, a gyömrői Petőfi szobrot koszorúzta a mozgalma helyi vezetőjével. A kép melletti szövegben valószínűleg saját magára célzott, amikor azt írta: "Ma is kell egy Petőfi, aki a nép nyelvén beszél."

A szegedi baloldal felsorakozott Botka László mögött

A baloldali pártok szegedi szervezeti Botka László polgármester mögött felsorakozva Szegeden, a Klauzál téren ünnepeltek. A közösségi médiában erről az MSZP és a Momentum helyi szervezete tett ki bejegyzést, az LMP helyi oldalán a központi tartalmat osztották meg, a helyi DK és a Jobbik este 8 óráig nem tartotta fontosnak bejegyzést írni a forradalom 175. évfordulójáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.